A: S: 1| W: 4| Z: 5| M: 1| P: 3| A: 2
U: B,L,Pł,O,W,MO,MA,MP,Kż,M: 1| Śl,A: 2| Skr: 3
Atuty: Ostry Wzrok, Szczęściarz, Poszukiwacz, Wybraniec Bogów, Nieulękły
Uśmiechnęła się lekko na wspomnienie przymrożonego nosa. Ją także dotknął chłód w świątyni, ale na szczęście górska krew sprawiła, że nic jej się nie stało. Sytuacja nie była wtedy wesoła, ale od tej pory trochę się poprawiło. Owszem, wciąż było chłodno i cicho, ale przynajmniej nie miało się wrażenia, że bogowie nie chcą więcej smoczej obecności w świątynnych grotach.
– Teraz jest już lepiej. Rozmawiałam o tym z Prorokiem, kilkanaście księżyców temu. Bogowie nie skrzywdzą smoka modlącego się w ich domu, więc nie musisz się obawiać. Wciąż panuje tam chłód i cisza, trudno także dostać od nich jakąś odpowiedź, ale nie jest to niemożliwe. – powiedziała, wspominając wszystkie pojedyncze uczucia i dotyki ciepła, jakich do tej pory tam doświadczyła. Przytaknęła głową na jego plany. Polować gdzieś musiał, więc pewnie dogadał się z Wodnikami lub Ogniem. Smoczyca chwilę milczała po jego pytaniu. Powiedzieć mu? Nie powiedzieć i udawać, że nie wie? Iskra miała giętki umysł, byłaby w stanie wymyślić na poczekaniu relatywnie prawdopodobną bajeczkę. Stwierdziła jednak, że nie powinna tego ukrywać, wszak była mu coś winna.
– Gdy zdecydowałeś się na wygnanie i odszedłeś ze Szczerbatej Skały nie zaufałam twoim słowom, że zostaniesz za Barierą, więc ruszyłam twoim tropem. Kilka dni spędziłam przy Barierze, kilka po za nią. Nie maskowałeś się zbytnio, więc znalazłam twoje ślady na granicy z Ogniem. Powiedziałam o tym Nieugiętej, a ona rozsierdzona wezwała Płomienia. – powiedziała. Mówiła spokojnie, jakby relacjonowała mu swoje ostanie polowanie. Nie było w jej głosie dumy, chociaż w głębi serca czuła satysfakcję z tego, że miała rację oraz tego, że udało jej się go wytropić. – Mówisz, że nie zdążyłeś spotkać się z Płomieniem Świtu, więc musiał być świadomy twojej obecności na terenach Ognia. Musiał na nią zezwolić, chyba że Ognie nie prowadzą patroli, w co wątpię. Ktoś musiał zauważyć twoją obecność. – urwała na chwilę, mrużąc ślepia. – Ten dwunóg, co mianował się zastępcą Ognia, wtedy na Skałach Pokoju, mówił prawdę czy kłamał? Twierdził, że nie nie było cię na ich terenach, ale słowa Płomienia temu zaprzeczyły. Więc albo trzymał twoją obecność w tajemnicy przed wszystkimi, co raczej nie spodobałoby się stadu, albo jego zastępca próbował nas okłamać. – końcówkę powiedziała bardziej do siebie, niż do czerwonofutrego, rozkładając sytuację na najdrobniejsze szczegóły. Coraz więcej miała pewności, że zastępca kłamał. Wyobraziła sobie odwrotność tego scenariusza: oni zostają wezwani na Skały Pokoju, bo Nieugięta kryje na swoich terenach uciekiniera z innego stada, wcześniej nic o tym nikomu nie mówiąc. Łowczyni w życiu nie zgodziłaby się bronić i walczyć za smoka, którego nie znała, ba uznałaby rozpętywanie wojny z jego powodu za czyste szaleństwo. Większość Ogni musiała więc wiedzieć. Pokręciła głową. – Nie wiem czego się spodziewał udzielając azylu tobie i tej drugiej, Feridzie. Że sprawa rozejdzie się po kościach? Że Ziemia odpuści? W to jeszcze byłabym w stanie uwierzyć. Ale przecież z góry było wiadomo, że Cienie będą domagać się krwi Feridy, że w końcu prędzej czy później dowiedzą się, że udzielił jej azylu. Liczył, że Upiona przyjdzie i powie, hej, wiesz co, miej ją sobie? – zapytała unosząc brwi. Cały ten ciąg brzmiał absurdalnie. Westchnęła lekko.
Licznik słów: 514
Ostry WzrokWszystkie testy percepcji na polowaniu oparte na wzroku mają dodatkową kość.SzczęściarzW przypadku akcji rozsądzonej niepowodzeniem (lub akcji utrudnionej) Atut daje automatyczny 1 sukces. Do użycia w pojedynczej akcji raz na dwa tygodnie w polowaniu/misji lub raz na pojedynek. Następne użycie (polowanie): 03.07PoszukiwaczRaz na tydzień w polowaniu/misji smok ma 1 dodatkowy sukces do testów na Percepcję (niepołączonych z żadną umiejętnością). Następne użycie (polowanie): 28.06Wybraniec BogówSmok ma dodatkowy 1 sukces przy rzutach na dowolnie wybraną przez siebie akcję raz na pojedynek, misję czy polowanie (w polowaniu łowcy raz na dwa tygodnie). Następne użycie (polowanie): 16.06 NieulękłyDo smoka należy pierwszy ruch w walce, a przeciwnik ma +1 ST w pierwszej turze.
Karta kompana | za avatar pięknie dziękuję Kryształowemu Kolcowi ♥ | Drzewko genealogiczne | Następne użycie Błysku: 02.07