A: S: 3| W: 4| Z: 1| M: 5| P: 3| A: 3
U: B,W,Pł,O,MP,Kż,Skr,Śl,Prs: 1| L,MA: 2| MO,A: 3
Atuty: Regeneracja; Pechowiec; Szczęściarz; Nieugięty; Utalentowany; Furia Niebios; Przeciążony
Kalectwa: +1st do akcji magicznych [uraz łba]
Słyszała, że Pielgrzym łapał się za język i ciężko mu się dziwić, posiadał teraz dostęp do wiedzy, która do tej pory zarezerwowana była tylko dla Strażnika. Ciekawiło ją, co też na początku chciał jej powiedzieć, ale ostatecznie nie chciała tego drążyć.
– Ostatecznie niewiele to zmienia. Bogowie w swojej naturze są bardzo podobni do smoków, to też Naranlea mogła doświadczyć co najwyżej kruchości naszych żywotów. Panteon Wolnych operuje na tych samych słabościach, którym ulegali przywódcy, królowie, jarlowie i wielcy myśliciele: złość, ambicja, pycha, nienawiść, chciwość, zazdrość i inne. Wciąż jestem zdania, że by stać się prawdziwymi bogami, musieliby zostawić za sobą to, co powoduje zepsucie wśród śmiertelników – nasze emocje. – Wytłumaczyła. Była bardzo stałym rozmówcą, niewiele się ruszając, nawet podczas swoich monologów, co najwyżej lekko ruszając łapą, by móc postawić większy nacisk na niektóre słowa. Wyglądała jak żywy posążek, wyjęty z jej Horgifellskiej Enklawy.
– Nie szkodzi. Rozumiem świat zgodnie z horgifellskimi doktrynami, które nie są znane wielu. Któregoś dnia natomiast spiszę je w archiwach, może tutaj, na Terenach Wspólnych, może gdzieś w Mgłach. Jeszcze nie zdecydowałam. – Odpowiedziała po chwili ciszy. Cóż, Strażnik często próbował ją nakłonić do spisania swojej wiedzy, ale pod koniec swojej kadencji chyba nie miał już na to wszystko siły. Ciekawe, czy jakieś wydarzenie zadecydowało o jego nowym podejściu, czy może była to kropla, która stopniowo drążyła skałę.
– Niektórzy uważają, że nie ma czegoś takiego jak wolna wola. Wszystkie wybory zostały już wcześniej podjęte przez bogów, zatem odgrywamy spektakl według scenariusza, jednocześnie nie zdając sobie z tego sprawy. Ja w swoich poglądach stoję gdzieś po środku. Być może wybory zostały już podjęte, ale co stoi na przeszkodzie, żeby je zmienić, o ile starczy nam determinacji? – Odpowiedziała. Potem zobaczyła jakiś przełom, widać Pielgrzym zainspirował się i zobaczył kilka nowych ścieżek. Dobrze to widzieć, chociaż wspomnienie o miłości zamiast nienawiści było delikatnie zbyt utopijne jak na jest gust. Uważała, że mimo wszystko ludzie, smoki i inne istoty rozumne były skłonne do czynienia zła, nie dobra. To leżało w ich naturze. Nie oznaczało to jednak, że dobro nie istniało.
– Mam nadzieję, że uda ci się zrealizować swoją wizję... pamiętaj jednak, że Horgrfoldu nie zbudowano w jeden dzień. – Odpowiedziała, dosyć szczerze. Wszystko było lepsze od obojętności i bierności, bycia prorokiem dla samego zajmowania pozycji.
– Cóż, ja też mam wytyczone szlaki. Zacznę od odbudowany kapliczki na Terenach Mgieł, później coś tutaj zbuduję... jeszcze nie wiem co, ale coś dla wszystkich. – Wskazała łapą na ruiny. Kapliczki postawić tutaj nie mogła, dlatego przeniosła plac budowy na Tereny Mgieł. Jednak jeżeli nie to, to co dokładnie?
– Strażnik nienawidził siebie? Ciężko to dostrzec przez jego drewnianą maskę. – Wróciła jeszcze do kilku słów Pielgrzyma, gdyż ją zaciekawiły, nawet zdziwiły. Veir myślała, że to raczej kwestia nieśmiertelności i wad, które chodziły z nią w parze, ale widać kryło się za tym coś więcej.
Osąd Gwiazd
Licznik słów: 478
Regeneracja
Raz na tydzień obniżenie powagi
wszystkich ran wybranego stopnia o jeden | | Furia Niebios
Raz na walkę + rana lekka dla przeciwnika. |
.
.
Szczęściarz
1 sukces zamiast niepowodzenia raz na 2 tygodnie
Nieugięta
Mdlejąc, smok może wykonać ostatnią akcję, a przeciwnik ma do swojej +4 ST.
Pechowiec
Po każdym niepowodzeniu -1 ST do następnej akcji. Bonus sumuje się do 3 porażek z rzędu.
Varnil – rosomak albinos
S: 2| W: 1| Z: 1| M: 1| P: 3| A: 1
B, O, Skr: 1 | A,Śl: 2 ; Bestiobójca | | Błysk przyszłości: xx.xx
.
Mosarba – renifer (niemech.) |