OSTATNI POST Z POPRZEDNIEJ STRONY:
Młody ucieszył się, że udało mu się sprostować swoje słowa. Nie chciał zrobić złego wrażenia na przywódcy, może faktycznie słowo „eksperymentowanie” było dość groźne, nieforunne. Nie znał historii wielkich zdrad w obrębie ziemi, przydałoby się coś dowiedzieć.–Wspomniałeś coś o zdradzie w obrębie ziemii, obiło mi się o uszy, że kilka smoków zdradziło, i miało to związek ze stadem ognia. Możesz mi to tym opowiedzieć?, zapytał. Kilka razy się mu obiło o tym o uszy, a nie znał szczegółów, a kogo lepiej spytać, jak nie przywódcę stada?
–Również zgadzam się z pójściem na kompromis, jednak czy za wszelką cenę? Jak musiała by się daleko posunąć plaga, żeby podjąć zdecydowane kroki? Nie traktuj tego jako próbę podżegania do czegokolwiek, jest to po prostu luźna dywagacją. Jeśli nie masz ochoty na to odpowiadać, to nie ma problemu, kontynuował. Chciał po prostu posiąść wiedzę jak powinno się postępować. Wypytywanie o ewentualne ostrzejsze środki w sporze z plagą miały na celu zdobycie jakiś informacji, które mógłby zastosować w relacjach z innymi smokami, np: jak postępować ze smokami pokroju Jarzębinki..
–Mam pytanie co do strażnika, od dawna jest prorokiem? Jaką właściwie pełni funkcje prorok oprócz ciągłego biadolenia, poruszony był w sumie ten temat na spotkaniu młodych, ale trochę z tych jego pompatycznych monologów ciężko było cokolwiek wyciągnąć., zapytał-powiedział, i zaśmiał się lekko. Strażnik był tak poważny, że nawet nie zdawał sobie sprawy, jaki był zabawny. Postanowił zrobić jeszcze jedna karykaturę, mianowicie Basiora. Wziął bardziej tęgi posąg pod uwagę, tam gdzie był duży łeb dorysował małe oczka, szelmowski uśmiech, pocieniował łeb, żeby wydawał się mały w stosunku do korpusu. Pozaznaczał obłości, jak najbardziej po bokach, aby pokazać nadmierna tusze smoka.
–A teraz zgadnij kto to jest!, oznajmił do przywódcy stada. Miał nadzieje, że teraz trochę bardziej się nagłówki, aczkolwiek jako Łowca, jest bardzo spostrzegawczy, więc pewnie nie sprawi mu to dużego problemu...
–
–