A: S: 5| W: 4| Z: 1| M: 1| P: 3| A: 1
U: B,L,Pł,W,MO,MA,MP,Kż,Skr,Śl,M: 1| O,A: 2
Atuty: Ostry wzrok; Chytry przeciwnik; Czempion
Szczerze mówiąc pokrzepiające spojrzenie samicy dodało mi nieco pewności siebie, której aktualnie potrzebowałem. Dodatkowo widząc, że nie protestuje i wręcz czeka aż zacznę mówić przestałem się stresować i po prostu zacząłem mówić. No, tylko przydałoby się ustalić jakiś porządek, żeby w moją wypowiedź nie wkradł się chaos. Powiedźmy, że zacznę od... ataku. A co tam!
– Domyślam się, że chcesz zdobyć umiejętności potrzebne do walki, żeby w razie czego obronić się przed niebezpieczeństwem. Tu mam na myśli niezbyt przychylnego ci smoka lub dzikie zwierzę pragnące zakosztować twojej krwi. Sądzę, że w obu tych przypadkach chciałabyś jak najszybciej położyć przeciwnika na ziemię, żeby wręcz nie zdążył wykorzystać swojego limitu szczęście i chociażby cię drasnąć. Wtedy najlepiej celować w miejsca, których trafienie z założenia powinno być śmiertelne. Powinno, bo wszystko też zależy od celności, użytej siły, czy też wielkości i ciężkości rany przez ciebie zadanej. No bo nie oszukujmy się, nawet jak trafisz w przeciwnika, to zwykłe zarysowanie jego skóry pazurem raczej nie odbierze mu oddechu. No... więc takimi miejscami są szyja, która jest niezwykle delikatna także ze względu na znajdującą się tam tętnicę, albo brzuch do którego może i trudno się dostać, ale jak już się to uda to z pewnością można cieszyć się zwycięstwem. Dodatkowo, żeby osłabić przeciwnika warto atakować takie miejsca jak oczy, nos, czy łapy. Wtedy przeciwnik zgłupieje. Wiesz czemu? Trafienie w oczy sprawi, że oślepnie, a lejąca się krew będzie zalewać nozdrza i utrudniać oddychanie. Jak trafisz w nos, to... no po prostu złapanie oddechu może stać się wręcz niemożliwe. Natomiast, co do łap... to co nie może ustać raczej nie zrobi ci większej krzywdy, co nie? – powiedziałem, przy ostatnim zdaniu puszczając do samicy oczko dla rozluźnienia atmosfery. No, po pierwszym zdaniu mówić było już łatwo, więc i mój nieodłączny humor wrócił na swoje miejsce.
– Pamiętaj jednak, żeby nie celować w wymienione przeze mnie miejsca na siłę. Jeżeli nie masz do nich dostępu, to nie kombinuj i uderzaj w to co jest najbliżej. Wszak nawet zwykły upływ krwi z dużej rany znajdującej się na ogonie może zadecydować o twoim zwycięstwie. I jak już walczysz, to lepiej się nie wygłupiać wiem to z doświadczenia – rzekłem, wspominając swoją potyczkę z łosiem. Może i ten w końcu padł, ale gdybym w pewnym momencie nie posłuchał rozumu to mogłoby być ciężko.
– Najlepiej w ogóle nie kombinuj, bo jeszcze przedobrzysz. Jakieś spektakularne skoki, loty czy inne piruety też nie muszą się skończyć dobrze, bo wtedy odsłaniasz własne punkty witalne. No, ale o tym opowiem dłużej nieco później, dobrze? Jak przejdziemy do obrony – mruknąłem, cały czas patrząc na ziemną. Dało się wyczuć, że cały czas mówiłem poważnie nawet jeśli w niektórych momentach dodawałem do tego kapkę humoru.
– Natomiast jeżeli chodzi o to czym atakować. W pierwszej chwili pewnie byś pomyślała o kłach i pazurach, ale to nie wszystko, co ja czy ty mamy w arsenale. Rogi na łbie czy ogonie też mogą się przydać. No i nie zapominajmy też o oddechu! Taki lód, kwas, czy ogień też może być śmiercionośną bronią. A, i jakby się uprzeć, to nawet całe nasze ciało mogłoby posłużyć za broń. Wszak rany nie muszą być widoczne na pierwszy rzut oka. Mogą znajdować się też wewnątrz ciała. Weźmy takie połamane kości, czy obrzęki. Żeby zadać taką ranę nie użyjesz pazurów, tylko raczej zaciśniętej pięści, no nie? – dodałem, robiąc przy okazji przerwę na oddech.
Licznik słów: 561
Atuty:
* Ostry Wzrok – Wszystkie testy percepcji na polowaniu oparte na danym zmyśle mają dodatkową kość
* Chytry Przeciwnik – W czasie pojedynku//raz na dwa tygodnie w polowaniu/wyprawie/misji smok może utrudnić akcję swojego przeciwnika, który ma dodatkowe +2 do ST.
* Czempion – +1 sukces do ataku fizycznego raz na walkę.
Klucha
S: 1| W: 1| Z: 1| I: 1| P: 1| A: 1
B,A,O,Skr,Śl,MP: 1|MA,MO: 2