A: S: 3| W: 1| Z: 1| I: 1| P: 1| A: 1
U: L,MP,MA,MO: 1| B,S,A,O,Skr,Śl: 2|
Atuty: Silny, Chytry Przeciwnik
Vartherhius usadawiał się wygodnie na ziemi, słuchając przy okazji Srebrnego Kolca... bo tak się przedstawił, prawda? Dziwne imię. Dwuczłonowe. Samiec nie spotkał wcześniej takiego... zwyczaju. Nazywali się od koloru swoich łusek? W takim razie co, jeśli było pięciu Zielonych Kolców? Czy samice też były Kolcami? Miał sporo pytań, ciekawiły go i nurtowały te sprawy, ale nie był typem, który by zalewał innych pytaniami. Wolał sam poznać odpowiedzi.
Kiedy młodszy smok skończył mówić, starszy samiec uniósł lekko łuk brwiowy.
– I to wszystko? – spytał krótko i sapnął, wypuszczając z nozdrzy drażniący go dym. Nie można zaprzeczyć, że wszystko, co powiedział Adept, było prawdą, jednak zrobił to bardzo... lakonicznie. Jakkolwiek walka i inne umiejętności nie potrzebują teorii, tak przy śledzeniu i skradaniu, ogólnie przy polowaniu, trzeba cośtam wiedzieć. – Jeśli zwierzyna śpi, albo jeśli warunki terenu za nią są mniej sprzyjające na przykład usłane suchymi liśćmi, lepiej zaryzykować i podkraść się od przodu. Trzeba zwracać uwagę nie tylko na zachowanie upatrzonej ofiary, ale i na inne zwierzęta, która mogą zdradzić twą obecność. Moja rada, zawsze patrz w górę, młody. Ptaki zrywające się do lotu go najprostszy sposób, by cię zdemaskować. Istotny jest też wiatr, musisz go pilnować, gdy będzie się zmieniał. Nigdy nie skradaj się z wiatrem, zawsze pod wiatr, inaczej twoja zdobycz cię wyczuje – rzekł samotnik i aż musiał odkaszlnąć i odchrząknąć warkliwie. Nie lubił mówić, nie mówił dużo. To był chyba jego miesięczny rekord słów. Jego gardziel źle to znosiła. Sapnął, postanawiając napić się, gdy tylko skończy z młodym. – Jakieś pytania?
Licznik słów: 254
"Nastała noc, w osadzie cisza, na niebie ni księżyca, ni gwiazd.
I tylko mój przebiegły plan nie drzemie – rośnie, nie daje mi spać.
Moja prawda czeka na godzinę tryumfu
Niechęć zżera mnie, dręczy duszę.
Odpowiedzią jest – zemsta, zemsta, zemsta!"
Atuty:
1. Silny;
2. Chytry przeciwnik (w czasie pojedynku/misji/raz na dwa tygodnie w polowaniu/wyprawie smok może utrudnić akcję swojego przeciwnika, który ma dodatkowe +1 do ST);
Avatar tymczasowy, w rzeczywistości Var jest bardziej czarny. Brakuje mu prawego oka.