A: S: 5| W: 3| Z: 2| M: 2| P: 3| A: 5
U: W,B,Pł,MP,MA,MO,Skr,Śl,Kż: 1 |L,Prs,O: 2 |A: 3
Atuty: Wiecznie młody, Boski ulubieniec, Oddech Wiary, Nieugięty, Magiczny śpiew, Uzdolniony
– Widziałaś naszą Boginię Lata i Młodości, Sennah? – Łuk brwiowy uniósł się lekko, gdy spojrzał w stronę wskazanego przez córkę pomnika. – Spotkał cię wielki zaszczyt. Sam nigdy nie miałem okazji zobaczyć jej na własne oczy. A może to moja pamięć już mnie zawodzi...
Choć próbował przypomnieć sobie dokładny wygląd bogini, jedynym co widział to ów posąg, który spoglądał teraz na nich ze swoim dwoistym wyrazie pyska. W sumie to nawet nie był pewien, czy widział w życiu któregokolwiek z bogów. Jedynie ich głosy, choć nawet one były dla niego zawsze wielkim powodem do radości.
Zamrugał, czując, że za bardzo ucieka myślami od tematu.
– Niech strach nie wypełnia twego serca, moja mała Helsheir – powiedział czule do swej córeczki. – To tylko i aż ich pomniki - symbol ich obecności w naszej krainie. Nie wzniosła ich żadna smocza łapa, lecz dziełem są ich własnej woli. Rozmowa z nimi jest rozmową z samymi bogami, miej to na swej uwadze. Nawet jeśli nie otrzymasz odpowiedzi, możesz być pewna, że zostałaś wysłuchana.
Podniósł lekko wolną łapę w górę i sięgnął do swego źródła maddary. Setki maleńkich gwiazd wypełniły półmrok jaskini, migocząc jak na nocnym niebie.
– Każda kraina jest niczym maleńka gwiazda. Choć wiara jej mieszkańców może być największa ze wszystkich, doświadczy jedynie maleńkiego skrawka boskiej mocy, będącej jak drobny migoczący punkcik nocnego nieboskłonu.
Wnet pośród gwiazd pojawił się magiczny księżyc w pełni, który przyćmił ich światło swoim bladym blaskiem.
– Nasza kraina jest niczym księżyc wobec gwiazd, jaśniejąca obecnością bogów, której tak wielkiej nie uświadczysz nigdzie indziej na świecie. To czyni nasze stada tak wyjątkowymi. Bogowie dzielą z nami naszą radość, nasze smutki, rozmawiają z nami, śmieją się z nami, a wyjątkowo niesfornym smokom mogą nawet przypalić łuski.
Ostatnie słowa powiedział półżartem. Sam bowiem pamiętał, jak za swą butną młodzieńczą postawę ów Bogini Lata pokazała jego ślepiom nieprzyjemnie duży skrawek jaśniejącego słońca.
I bardzo dobrze, swoją drogą. Należało mu się wtedy.
Helsheir
Licznik słów: 322
> wygląd < > theme <
Boski Ulubieniec: darmowe błogosławieństwo na zwiad
Oddech Wiary: dodatkowa kość do biegu, ataku i obrony; w przypadku niepowodzenia – rana ciężka. Negatywny efekt nie uruchamia się podczas obrony Wolnych Stad ani w sytuacji zagrożenia życia proroków
– w walce o czempionat Viliara atut działa jak zwykła Adrenalina;
– smok może poprosić o wyłączenie atutu w dowolnej sytuacji;
– za obronę Wolnych Stad uznaje się też walki na misjach zwiadowczych (np. ratunkowych);
– za zagrożenie życia uznaje się walki bez ograniczeń gdzie przeciwnik ma kości na zadanie rany śmiertelnej oraz wszystkie sytuacje, gdzie ktoś atakuje proroków bez ich zgody, niezależnie od posiadanych kości.
Nieugięty: mdlejąc, smok może wykonać ostatnią akcję, a przeciwnik ma do swojej +4 ST
Magiczny Śpiew: raz na pojedynek/polowanie i wyprawę/2 razy na polowanie łowcy, odejmuje 3 sukcesy przeciwnika
Boreas (kobold T2)
A: S: 1| W: 1| Z: 1| M: 1| P: 1| A: 2
U: B,A,O,Skr,Śl: 1
Euros (kobold T2)
A: S: 1| W: 1| Z: 1| M: 1| P: 1| A: 2
U: B,A,O,Skr,Śl: 1
Notus (kobold)
Zefir (kobold)