A: S: 1| W: 2| Z: 2| I: 3| P: 1| A: 2
U: A,O,MA,MO,Śl,Skr: 1| B,S,Pł: 2| L,W,Lecz,MP: 3
Atuty: Inteligentny; Pamięć przodka; Skupiony
Gałązka może nie czuła się najlepszą matką, ale lubiła spędzać czas ze swoimi dziećmi mimo swojej dość... pisklęcej natury. Także więc i ona, choć nie mówiła o tym głośno, czerpała przyjemność z tego spotkania.
Wysłuchała samiczki, a żeby dodać jej otuchy i zapewnić, ze nic się nie stało, szturchnęła ją nosem w szyję szczerząc radośnie kły.
– Nic nie szkodzi. Spróbuję ci to trochę przybliżyć. – Zaczęła, układając w głowie wszystko co sama wiedziała. – Mówi się, że maddara jest cząstką boskich mocy, która została smokom ofiarowana na początku ich tworzenia, ale nie wiem jak wiele jest w tym prawdy. Najważniejsze jednak, że tak jak wspomniałaś my, smoki, jesteśmy w stanie za jej pomocą dokonywać... hm... małych cudów. – Mrugnęła do Lwiej porozumiewawczo. Wszak tworzone z magii rzeczy, a i praca uzdrowiciela były w istocie małymi cudami – Później zobaczysz jednak, że im częściej będziesz używała magii, tym bardziej będziesz się męczyć, ale w trochę inny sposób niż jak na przykład przy biegu. Ciężko to opisać... na pewno rozpoznasz kiedy poznasz własną moc. – Wyprostowała się spoglądając na córkę nieco z góry. Cóż poradzić, Lwia nadal była niewielka. Gałązka uśmiechnęła się, ale już delikatniej. – Z jej poznaniem niestety nie mogę ci za wiele pomóc, mogę dać jedynie kilka wskazówek. Bo bez odnalezienia źródła nie ma co zaczynać nauki kontroli. Najprościej i najłatwiej będzie jeśli na początek się wyciszysz. Nie śpiesz się. Oddychaj spokojnie i spróbuj zajrzeć w siebie, bowiem właśnie gdzieś w twoim ciele jest źródło twojej mocy. Każdy smok wizualizuje to sobie inaczej, ale zwykle jako źródło światła, często różnobarwnego, może ciepła? Z resztą gdy natrafisz na swoje źródło, będziesz wiedziała, że to ono, a gdy już sama będziesz pewna, daj jakiś znak. Może kiwnięcie głową?
Licznik słów: 288
"Tam gdzie nikogo swego mieć nie będzie, ja będę mu swoim. Przyjacielem mu będę, bratem, w potrzebie obrońcą." – E. O.Atuty
I. Inteligentny – Na stałe +1 do Int.
II. Pamięć przodka – Smok zna słabe punkty drapieżników, przez co ma -1 do ST do Ataków/Obron podczas walki z nimi (nie działa na Arenie).
III. Skupiony – Smok lecząc z maksymalną ilością ziół ma -1 ST do pierwszego etapu leczenia ran.