A: S: 5| W: 4| Z: 2| M: 3| P: 3| A: 3
U: B,L,Pł,W,MO,MA,MP,Kż,Skr,Śl,Prs: 1| A,O: 3
Atuty: Boski ulubieniec, Trudny cel, Tancerz, Utalentowany
Jego mina nieco zrzedła kiedy wspomniała o jego mamie. No tak, przecież nie wiedziała, że ich rodzina co prawda była bardzo liczna, ale równie licznie się kruszyła z czasem. Ich pokolenie co prawda na razie było liczne, ale jeśli chodziło o wujków i ciotki...
– Przykro mi, ale nie zdołasz już jej spotkać. Odeszła wraz ze swoją partnerką, zresztą można powiedzieć, ze moją drugą mamą, bo ojca to nie poznałem.– nieważnie ile minie czasu, on będzie czuł pustkę w sobie przez ich nieobecność... Jednak mała iskra nadziei tam gdzieś była, że obie samice były teraz szczęśliwe i nie musiały martwić się niczym. Wakacje do końca życia...?
Na kolejne słowa lekko pokiwał łbem. Ah, tak... Jaśmin udało mu się poznać, ponieważ kiedy wstał do Su akurat nie było i została tylko harpia, która nawet nie potrafiła powiedzieć gdzie czarodziej się znajduje. Pozostawił małego bezbronnego pisklaka bez opieki i zaginął. Niemniej od tamtego spotkania to już nie widział samiczki. Nie widywał jej nawet na ceremoniach, ale raczej nie słyszał makabrycznych informacji o jej śmierci, a więc gdzieś sobie była... tylko nie wiadomo co i gdzie robiła. O Chmiel nie słyszał, więc lekko przekrzywił łeb na bok zaciekawiony.
– Poznałem Jaśmin, w zasadzie to Twój ojciec oberwał ode mnie w pysk za nią– powiedział jakby od niechcenia i machnął lekko łapą jakby zbywał temat, który pewnie zainteresuje młodszą kuzynkę- Może słyszałaś, że zaginął na pewien czas poza stadnymi granicami. Jak wrócił to bardzo dobitnie wyraziłem swoje niezadowolenie z tego, że pozostawił ją tylko z harpią i nikt nie wiedział co się z nim działo.
Teraz już nieco więcej rozumiał, bo przecież Su też stracił tego swojego partnera, Szrona. Może potrzebował odpocząć od wszystkiego i wszystkich? Rozumiał też chęć podejmowanego ryzyka w tamtych chwilach.
– Chętnie je poznam przy najbliższej okazji. Może po wojnie będzie czas...
Na dotyk nie zareagował jakoś szczególnie, chociaż przynajmniej wrócił mu łagodniejszy uśmiech na pysk.
– Jeszcze niedawno myślałem, że został mi tylko Su i brat, chociaż nie z krwi, bo to syn Topoli, drugiej mamy. Nie zawsze jednak krew potrzebna, aby kogoś uznawać za rodzinę... W każdym razie, w ostatnie trzy księżyce okazało się, że nawet przywódczyni Słońca jest naszą dalszą ciotką. Co za tym idzie, na przykład Yami, czyli Niebanalnie Kuszący jest też naszym dalszym kuzynem. Z... babci. Babcia Twojego taty była też matką Arel... No ogólnie rodzina okazała się być na prawdę... ogromna.
Na pytanie lekko pokręcił łbem. Dbał o siebie jak mógł, a też często mył się w wodospadach. Przynajmniej żeby z zewnątrz wyglądać jakoś... Może to przez pierze i sierść nie widziała dobrze zarysów mięśni.
– Coś tam poczaruję, ale zwykłem nazywać się... wojownikiem. Niekiedy mizernym, ale w łaskawości po prostu pozwolili mi nim być.– nie uważał, aby był skromny, a jedynie podchodził do sprawy realistycznie. Jak mógł nazywać się wojownikiem, jak na trzecim przeciwniku areny Viliara stał i nie mógł go pokonać? Niektórzy zabijali takie istoty jednym uderzeniem i jednego dnia kończyli na biesach i demonach...
– Staram się dbać o wygląd zewnętrzny. Częste kąpiele no i poza tym też niecodziennie tarzam się w błocie i kurzu.– dodał spokojnie i wyjątkowo spokojnie przyjął zawoalowaną pochwałę, która zresztą nie była jego zasługą tylko w większości to sprawka rodziców i tego co przekazali mu w spuściźnie. Zawsze zastanawiało go to, że nikt nie komentował żółtawych pawich piór. Dla niego zawsze to one wydawały się wyjątkowe...
Widział jak zaplata leniwie warkocz. Yulo od niechcenia puknął wierzchem łapy w warkoczy przy swoim uchu i bez komentarza się uśmiechał.
Zapach Goździków
Licznik słów: 583
Atuty
I
Boski ulubieniec
Darmowy zwiad raz na miesiąc
II
Trudny cel:
+1 ST do ataków fizycznych przeciwnika,
drapieżniki atakujące fizycznie nigdy nie zadadzą kryta/śmiertelnej
III
Tancerz