OSTATNI POST Z POPRZEDNIEJ STRONY:
Kiedy smoki przestały ze sobą rozmawiać, Sennah, jak gdyby dała im czas na rozwiązanie między sobą spraw. Gdy na samym początku Malachitowa pokłoniła się przed nią lekko, miała wrażenie, że poczuła ciepło na lewym barku, jak gdyby… klepnięcie?Nieważne jednak.
– Witajcie. Miło mi was gościć w tak licznym gronie. Może zaczniemy od starszych? Słodkie Wspomnienie – zwróciła się najpierw do Starszej – W swoim życiu miałaś bardzo wiele dróg. Jedną z nich było polowanie, gdzie swoim oddaniem by wykarmić stado zasłużyłaś na tytuły Myśliwego oraz Tropiciela – i brzdęk! Przed łapami Starszej pojawił się kryształ – Z tym drugim wiąże się ciekawa rzecz, dzięki której możesz przez jakiś czas natrafiać na grubsze egzemplarze zwierzyny. Twoja Uzdrowicielska ścieżka również nie umknęła uwadze bogów, sumienność i pieczołowitość, z jaką zbierałaś zioła zasługuje na tytuł Zielarza. I kryształ – kolejny pojawił się tuż obok, jednak bez tak głośnego brzdęku, jak ten pierwszy – Z nim zioła będą dawały bardziej obfity plon. Nie zapominajmy o tym, że w tym wszystkim, nie bałaś się poszerzać swoich horyzontów poza stadami. Nadaje Ci, więc tytuł Włóczykija. Z nim, kolejne podróże będą trochę mniej kosztowne. Jesteś w swoim stadzie też na tyle długo i na tyle mu się przysłużyłaś by otrzymać tytuł Serca Stada. Teraz o każdym zagrożeniu swojego pobratymcy będziesz wiedzieć… Tak samo jak Sięgający Nieba – tu bogini zrobiła sobie małą przerwę, może zaschło jej w gardle od tego mówienia? – Gratulacje z objęcia przywództwa nad Mgłami. Przysłużyłeś się swojemu stadu na tyle, iż Tobie również nadaję tytuł Serca Stada, które może Ci się przydać w przyszłości… – czy w jakiś sposób odnosiła się do jego wcześniejszej rozmowy z Malachitową? Ciężko było stwierdzić…
– Przejdźmy teraz do młodszej części zebranych. Tytuł Zielarza należy się również Malachitowej Nocy, która w ostatnich księżycach również przyłożyła się do swoich zbiorów – brzdęk! Przed Seaynach pojawił się kryształ – Wspięłaś się na wyżyny możliwości swojej profesji to też chciałabym nadać Ci tytuł Ideału wraz z kryształem, który swoim działaniem może Ci kiedyś uratować życie w sytuacji… ryzyka – brzdęk! I kolejny. Czy to już koniec? – Twoje dalekie podróże te lepsze i gorsze również zasługują na tytuł, dokładnie chcę nadać Ci tytuł Obieżyświata. Przejdź się do miejsca wymian, z tym tytułem możesz wiele tam zyskać. A podsumowując Twoje osiągnięcia… których masz bardzo dużo – Sennah wydawała się lekko zaśmiać przy wypowiedzeniu tego. I o! Przed Malachitową pojawił się kolejny kryształ! – Nadaję Ci również tytuł Doświadczonego. Z tym kryształem możesz zwiedzać miejsca niedostosowane do Twojej rasy, choć proszę rób to z rozwagą – zabrzmiała lekko pouczająco, a może to tylko takie wrażenie?
– Pieśń Feniksa również nie bała się wybierać w dalekie podróże, więc jej również nadaję tytuł Włóczykija, mam nadzieję, że będziesz chodzić na więcej przygód – głos Lata i tu brzmiał bardzo przyjaźnie… ale hm, czy to koniec?
– Wygląda na to, że nikt więcej do nas nie zawita. Możecie się, więc rozejść – i z tym słowem, obecność Bogini po prostu w mgnieniu oka wyparowała z tego miejsca.
–
Słodkie Wspomnienie
+ Kryształ Tropiciela
+ Kryształ Zielarza
+ Kryształ Włóczykija
Sięgający Nieba
+ Kryształ Mentora
Pieśń Feniksa
+ Kryształ Włóczykija
Malachitowa Noc
+ Kryształ Zielarza
+ Kryształ Obieżyświata