A: S: 2| W: 3| Z: 4| M: 4| P: 3| A: 4
U: B,L,Prs,A,O,W,MA,MO,MP: 1| Pł,Skr,Kż: 2| Śl: 3
Atuty: Wiecznie młody, Ostry słuch, Trudny cel, Lekkostopy, Znawca terenów, Otoczony
Wszelkie oczekiwania go opuściły, gdy tylko pojął jak samica na nich patrzy. Podniósł wyżej głowę, kierując pysk na nią i słuchał kładąc po sobie uszy, lecz mową ciała pozostając opanowanie. Rozmyślania pozostawił samemu sobie oraz to co sądził o tym wszystkim co mówiła smoczyca. Nie powiedział nic, widząc, że Erkal pragnie się wypowiedzieć do samego końca. Dlatego nie był pewien czy pragnie odpowiedzi, czy istnieją one jako retoryczne. W każdym razie zatrzymał Yngwe przed podejściem doń. Pochwycił go za kark pyskiem i przysunął do siebie okrywając jednocześnie ogonem. Jednak nie musi się witać. Może wrócić do ciepła. Polizał go po karku samemu zdając się przygnębiony. Rozumiał już wszystko. Może nie był przykładnym opiekunem, lecz szkoda mu było pisklęcia i Zarannej. Przez to drugie zgodził się na to wszystko. Przecież dbali o jego bezpieczeństwo. Ale nie sądził, że ma Zaranna aż takie problemy w stadzie Mgieł. I miał jej oddać Yngwe do Mgieł, gdzie sama sobie nie radzi? Żałował, że nie zdążył z nią o tym porozmawiać... Popatrzył na nie obie z boku. Podłapał spojrzenie Zarannej. Było mu na rękę. Ale i tak – Zadrżał. Nie było to coś co zwykł robić, lecz miał dość tej całej farsy. Był zmęczony Hrasem, Ołtarzem, Zaranną i wszystkimi innymi, a nawet polowaniami. Uśmiechnął się blado
– Chodź, Yngwe. – powiedział do pisklęcia i wsadził go sobie na grzbiet bezwzględu na to co myślała o tym Erkal'Zirra. Podniósł się i minął dwie smoczycę. Stanął jednak tyłem do wyjścia i spojrzał na nie obie.
– Martwi mnie, jak zostanie wychowany w Mgłach. To jest twój brat, Biały Maku, ale tak się składa, że i mnie zależy na dobru tego pisklęcia. Tereny Wspólne. Jeśli masz z nimi problem, a oświadczam, że w tym wieku znajduje się pod opieką naszą oraz bogów, ale prawda taka, że nie mieliśmy innego pomysłu. Choć nie powiem, trzeba było zdecydować się od początku.
Zaranna Łusko. Wiem, że masz problemy w stadzie. Miałem z tobą o nich porozmawiać, ale nie było jak. Martwię się o to, bo nie chce, aby Yngwe miał twój stan rzeczy za przykład.
Tak po prawdzie już od kilku księżyców próbuje się odciąć od Kwiatu Uesassa. Powinienem. Choć z jakiegoś powodu przysłał kompankę, by mi oddać swoje pisklę. Niezależnie od jego ojca wolałbym, by nie szedł w jego ślady. Sądzę, że w Mgłach źle skończy, choć nie mam o waszym stadzie złej opinii.
Powiedzmy, Biały Maku, że masz najwięcej praw do pisklęcia przez pokrewieństwo.
Wybacz, Yngwe. – przesłał pisklęciu na jego grzbiecie.
– Nie chcę problemów. Mogę ci je oddać pod wychowanie, ale aktualnie jest pod naszym patronatem. Więc odpowiedź tylko czy jesteś w stanie sprawić, że moje obawy się nie ziszczą, a ty jesteś w stanie go wychować na poprawnego smoka Mgieł i pod jakim argumentem? Nie znam cię – ty mnie też i może za bardzo się panosze, ale pragnę dobrze – więc proszę, odpowiedz.
Inaczej zabieram go do Słońca, co prawdopodobnie skoczy się dodatkową, niepotrzebną wojną i szkodą dla nas wszystkich, a tego raczej nikt nie chce. – a przynajmniej on nie chciał.
Cały czas mówił spokojnie, choć było brzmieć w niektórych momentach wyraźne zmęczenie przy wydechu. Znowu źle spał i wysilał już wszystkie nerwy, by doprowadzić tę sprawę do końca. Przez to nawet nie spostrzegł, że jednak nie wzmaga się w nim stres. Za to uniósł głowę na równo z uzdrowicielką i mierzył ją uważnym i szczerym spojrzeniem.
Dopiero pomyślał o nadlatujących smokach Mgieł. Jeśli przybędą tu przedczas sprawy się pokomplikują. Nawet nie wie czy wtedy odda pisklę czy będzie o niego walczył. Wiedział tylko, że jest ono dla niego ważne.
Popatrzył nań kątem ślepi, w których odbiła się troska oraz prośba, by na razie pozostał na grzbiecie Dobrobytu.
@Yngwe @Biały Mak @Zaranna Łuska
Licznik słów: 619
Polowanie ll Sennik ll Teczka ll Wygląd
: Myśli postaci : Dialogi#80FFBF : Mentalki#999966 :Tytuły#d7a452 : Ustalenia#DDDD99 : Opisy#A5D6A7 :
Połów nosi na sobie słoneczny amulet.
Wiecznie młody: brak kary +2 ST po 110 księżycu
Ostry słuch: dodatkowa kość do testu Percepcji opartego na słuchu (zwierzyna, drapieżnik)
Trudny cel: +1 ST do ataków fizycznych przeciwnika, drapieżniki atakujące fizycznie nigdy nie zadadzą kryta/śmiertelnej
Lekkostopy: trzy razy na miesiąc +2 sukcesy do Skradania
Znawca terenów: znalezienie 4/4 pożywienia / kamienia / 6 liści/5 korz. zioła 2 razy na polowanie łowcy. Zawsze znajduje minimum 2 osobniki w stadzie małej zwierzyny.
Otoczony: możliwość walki z dodatkowym przeciwnikiem/zwierzyną za cenę +1 ST
Dotyczy Kudy: Bestiobójca: tabela wojownika w starciach ze zwierzętami. Nie działa na innych kompanów!
| Bara T2 | | Kuda T2 |
| [ nosi srebrny łańcuch ] | | [ nosi złoty kolczyk na płetwie grzbietowej ] |
| S: 2 W: 1 Z: 2 M: 1 P: 2 A: 1 | | S: 2 W: 2 Z: 1 M: 1 P: 2 A: 1 |
| Pł, O, Kż, Śl: 1 Skr, A: 2 | | O, Skr, Kż, Śl: 1 Pł, A: 2 |