A: S: 2| W: 2| Z: 2| M: 3| P: 3| A: 1
U: W,Prs,B,Pł,L,A,O,MP,MA,MO: 1| Kż,Skr,Śl: 2
Atuty: Ostry wzrok, Szczęściarz, Bystrooki
Samiczka pozwoliła się zbliżyć nieco do samca i zaciągnąć się zapachem jego, choć jak najmniej inwazyjnie. Tata ją nauczył, że jeśli chce się kogoś poznać, to można to zrobić przez zapach rodziców. No i nie wyczuła nic znajomego, a na pewno nic, co by połączyło go w jakiś sposób z Vedilumim.
Wysłuchiwała uważnie, słów młodszego samca i zastanowiła się chwilę. Nic z tego nie kojarzył, więc możliwe, że była w zupełnym błędzie, albo po prostu ich matka zrobiła sobie dzieci i zapomniała o ich ojcu. Samica westchnęła, bo czuła, że bez konfrontacji z którymś z rodziców, nie dojdą do jednoznacznych wniosków.
Zaśmiała się natomiast na pytanie o ojcu. Dla niej było to oczywiste, ale nie musiało dla smoka, który nie znał swojego.
– W zasadzie to trochę tak... znaczy... Hmmm... to że Ty wyszedłeś z jajka, albo może inaczej. To że w ogóle Twoja mama złożyła jajo, w którym byłeś, to zasługa Twojego taty, który musiał spotkać się z Twoją mamą i... hmmm... – zawahała się na chwilę, zastanawiając się, jak to wytłumaczyć, ale całe życie Biesia, wszystko miała tłumaczone prosto z mostu, tak więc i ona przyjęła taką strategię – Smoki mają narządy rozrodcze, które służą właśnie do rozmnażania. Dlatego dzielimy się na samców i samice, to jest pierwsza rzecz, która po urodzeniu pisklaka, sugeruje jego płeć. No więc, smoki składają jaja, ale tylko takie, które zapłodnił samiec, mają szanse, aby wykluło się z nich dziecko. Samiec daje połowę genów, samica drugą połowę i one się mieszają i tworzą zupełnie nowego smoka – wyjaśniła biologiczną stronę tego wszystkiego. To teraz czas na wyjaśnienia kto to ojciec – Ojciec to właśnie samiec, z którym dzielisz geny, na przykład futro. Zapytałam czy znasz tego samca, bo jesteś bardzo do niego podobny, no i do mnie, a jest on samotnikiem, więc zakładam, że nie miał dzieci tylko z moją mamą, poza tym, nie widziałam nigdy innego szarego, futrzastego smoka, stąd moje przypuszczenia. Ojciec to jest w rodzinie ktoś, kto pomaga odchować pisklę i uczy je tego, w czym on jest dobry i co pisklęciu się przyda w dorosłym życiu. Wiadomo, że nie możemy być mistrzem we wszystkim, także posiadanie dwóch rodziców, daje Ci większą szansę na to, że będą mogli Cię nauczyć wszystkich podstaw, nawet jeśli Twoja mama nie umie się skradać. Poza tym... dużo też zależy od samych smoków, każdy jest inny i każdy w takiej rodzinie pełni inną rolę, jak w stadzie, dużo zależy od tego, jak rodzice Cię nauczą – zakończyła swój monolog i dała chwilę Kairakiemu na przyswojenie tych informacji.
Kairaki
Licznik słów: 423
Ostry wzrok: dodatkowa kość do testu Percepcji opartego na wzroku (kamienie szlachetne).
Szczęściarz: 1 sukces zamiast niepowodzenia raz na 2 tygodnie
Bystrooki: trzy razy na miesiąc +1 sukces do Percepcji (0/3 listopad)
Cywil – Sroka (samiec)
A: S:1 | W:1 | Z:1 | M:1 | P:2 | A:1
U: L, Kż: 1