A: S: 5| W: 3| Z: 3| M: 2| P: 3| A: 4
U: W,B,L,Skr,MA,MO,MP,Kż,Śl: 1| Prs,Pł: 2| O,A: 3
Atuty: Regeneracja, Boski ulubieniec, Empatia, Tancerz, Magiczny śpiew, Utalentowany
Dostrzegł frustrację we wzroku Arel. Dostrzegł, iż ta – mimo jego zapewnień – wciąż czuła się w życiu niepewnie, wciąż miała wiele pytań i wątpliwości, wciąż chciała...
Chciała być doskonała. Nie mogła być, nawet wiedziała, że nie może, ale i tak chciała. Tak jakby irytował ją sam ten fakt, przynajmniej tak odbierał to Świst. Wojownik patrzył jej w oczy, a potem przymknął ślepia, gdy Arel odwróciła wzrok; czy jakieś słowa mogły coś tutaj zmienić...?
– Jeśli nie zobaczyłaś, to znaczy, że wcale nie było oczywiste – szepnął jedynie. I podszedł bliżej, opierając się polikiem o jej polik; znów kilka razy pociągnął łapą po futrze na jej szyi. – Zdziwiłabyś się, jak często smoki nie dostrzegają rzeczy "oczywistych". Mam o tym kilka historii. Ale to chyba nie na dzisiaj – zaznaczył.
Potem zaś nastąpiła dalsza część dialogu. Syn wpatrywał się w Arel bacznie, niemniej w reakcji... po prostu się uśmiechnął. Serdecznie, troskliwie. Z zaraźliwą pogodą.
– Ufam ci. Zazdrość byłaby oznaką, że tak nie jest. Bez względu na to, co zrobiłby Khamsin... albo jakikolwiek inny smok... to ty będziesz podejmować decyzję, czy jesteś nim zainteresowana – podkreślił pewnym siebie tonem. – A ja wierzę w twój osąd. Tak po prostu. Myślę, że gdyby było inaczej i gdybym okazywał ci tak wielki brak zaufania, że zabraniałbym ci kontaktu z innymi, byłoby to większym zagrożeniem dla naszego związku niż Khamsin. Wtedy bowiem mogłabyś czuć się z mojego powodu nieszczęśliwa... a to pierwszy krok do rozpadu relacji – zauważył.
Potem zaś podszedł tak, aby stanąć naprzeciwko Arel. Uniósł łeb i przytknął nos do jej nosa; delikatnym ruchem spróbował ją sprowokować, aby uczyniła to samo i aby teraz stali naprzeciwko siebie, patrząc sobie nawzajem w oczy.
Zetknięci nosami.
– Wcale nie powiedziałem, że nie wytknę ci błędów – rzekł wojownik zadziornie, nieustannie tkwiąc w tej pozycji i szczerząc kły. Mówienie tak było trochę niewygodne, ale czy było dużym poświęceniem...? – Bezwzględne wsparcie nie oznacza, że zawsze będę się z tobą zgadzał. Bezwzględne wsparcie oznacza, że zawsze będę stał u twego boku. Że nawet jeśli popełnisz błędy, nie sprawi to, że cię opuszczę – podkreślił. – Kiedy będę uważał inaczej od ciebie, powiem to od razu; zresztą już to robię. Ale przecież nie mogę odebrać ci wolności i prawa do podejmowania decyzji innych, niż ja bym podjął. I nie powinienem tego robić. Bedę doradzał ci najlepiej, jak potrafię, niemniej te decyzje wciąż należą do ciebie. I na pewno czasami okażą się błędne. Wiesz, co ja wtedy zrobię...?
Świst odsunął się nieco, ale tylko na chwilę. Wykonał półokrąg, aby znaleźć się przy lewym boku Arel, przytknął do niego swój prawy bok, podnosząc skrzydło.
– Przyjdę do ciebie... – zaczął mówić, zaś skrzydło samca pokryło jej grzbiet, przynosząc przyjemne ciepło. – ...obejmę cię... – kontynuował ze spokojem. Przytknął swoją szyję do szyi Arel na całej długości, ocierając się o nią delikatnie. – ...przytulę... – mówił, po czym podniósł prawą łapę, obejmując mocno dolną część szyi samicy. Czarodziejka mogła teraz poczuć intensywniej dotyk jego szyi oraz skrzydła. – ...i powiem tak...
Nieznacznie przesunął łeb, cały czas przytknięty do ciała Arel, tak, aby jego końcówka znalazła się na wysokości ucha samicy. I ostatnie słowa wypowiedział ledwo słyszalnym szeptem:
– Nie przejmuj się, Arel, każdy czasami podejmuje złe decyzje. Ja i tak cię kocham.
Gorzki Miód
Licznik słów: 545
Boski ulubieniec: darmowe błogosławieństwo na zwiad (ostatnie użycie: październik)
Empatia: -2 ST do perswazji, -2 ST do nakładania więzi
Tancerz: stałe -1 ST do rzutów na obronę fizyczną
Magiczny śpiew: raz na pojedynek/polowanie i wyprawę/2 razy na polowanie łowcy, odejmuje 2 sukcesy przeciwnika
Błysk przyszłości: ostatnie użycie – 18 listopada
Kompani:
Szczęk (amemait)
S: 3|W: 2|Z: 2|M: 1|P: 2|A: 1
B,Pł,Skr,Śl: 1|A,O: 2
Wicher (kirin)
S: 1|W: 2|Z: 1|M: 3|P: 2|A: 1
B,Pł,Skr,Śl: 1|MA,MO: 2
Kompan niemechaniczny:
Gwiazdor (czarny łabędź)