A: S: 5| W: 3| Z: 3| M: 2| P: 3| A: 4
U: W,B,L,Skr,MA,MO,MP,Kż,Śl: 1| Prs,Pł: 2| O,A: 3
Atuty: Regeneracja, Boski ulubieniec, Empatia, Tancerz, Magiczny śpiew, Utalentowany
– Będziesz gotowa. Z całą pewnością – odpowiedział młodej Syn, obdarzając ją szerokim uśmiechem.
Potem zaś wyraźnie zamyślił się, kiedy Motyla zaczęła opowiadać, co słyszała o łowcach. Nieco go to zasmuciło, choć starał się tego okazywać. Raczej widział tutaj motywację, aby pracować nad sprawą dalej!
– Tak, masz rację. Polują na nas – powtórzył za samicą, szukając sposobu, aby właściwie wyrazić myśli. – I trzeba być ostrożnym w kontaktach z nimi. Łatwo jednak, bazując na stereotypach, każdego od razu traktować jak łowcę, a nie jak rozmówcę. Tymczasem... oni tak bardzo się od nas nie różnią. Mają wiele rzeczy, z których można czerpać: rozwinięte rzemiosło, swoją kulturę... Tyle że przez całe życie słuchają opowieści o tym, że jesteśmy źli. I zabijają nas dla zysku – westchnął. – Kiedy jednak uda się, mimo trudności, porozmawiać z takim łowcą, może się okazać kimś zupełnie normalnym, tylko po prostu źle uczonym. Ja... miałem sposobność poznać dwa smoki, które współpracowały z łowcami – wyjaśnił, wznosząc łeb ku górze. – Oni nawet nie zdawali sobie sprawy, że tworzymy swoje stada i mamy własną społeczność! W ich oczach byliśmy jedynie drapieżnikami; dopiero rozmowa wyjaśniła, że wcale nie jesteśmy tak zdziczali, za jakich nas uważają. Co może brzmieć paradoksalnie, skoro oni sami byli smokami! Mimo wszystko myślę, że zrozumieli nasz przekaz. – A przynajmniej miał taką nadzieję.
Na wspomnienie o barierze zaś młody uśmiechnął się.
– Tak, to przestarzałe określenie, ale moim zdaniem powinniśmy go używać. Po pierwsze dlatego, że przypomina nam o naszej historii. po drugie... tak jest po prostu krócej, a każdy przecież wie, o co chodzi – powiedział, wyszczerzywszy kły. – Cała historia Wolnych Stad jest pełna opowieści. Chciałbym kiedyś poznać je wszystkie, choć mam obawy, że może mi na to nie wystarczyć życia! – Zaśmiał się. A potem wrócił do tematu. – Skoro twoja mama pochodzi zza bariery, zapewne mogłabyś opowiedzieć jakąś historię, która przyszła wraz z nią, prawda?
[mention]Motyla Łuska[/mention]
Licznik słów: 317
Boski ulubieniec: darmowe błogosławieństwo na zwiad (ostatnie użycie: październik)
Empatia: -2 ST do perswazji, -2 ST do nakładania więzi
Tancerz: stałe -1 ST do rzutów na obronę fizyczną
Magiczny śpiew: raz na pojedynek/polowanie i wyprawę/2 razy na polowanie łowcy, odejmuje 2 sukcesy przeciwnika
Błysk przyszłości: ostatnie użycie – 18 listopada
Kompani:
Szczęk (amemait)
S: 3|W: 2|Z: 2|M: 1|P: 2|A: 1
B,Pł,Skr,Śl: 1|A,O: 2
Wicher (kirin)
S: 1|W: 2|Z: 1|M: 3|P: 2|A: 1
B,Pł,Skr,Śl: 1|MA,MO: 2
Kompan niemechaniczny:
Gwiazdor (czarny łabędź)