A: S: 2| W: 3| Z: 4| I: 5| P: 3| A: 3
U: MO,S,P,B,L,O,A,Skr,Śl,Kż,M: 3| W,MA: 4| MP: 6
Atuty: Ostre zmysły – węch; Chytry Przeciwnik; Mistyk; Utalentowany; Magiczny Śpiew
Tym razem zauważyłam, że samiec przestał częściowo zwracać na mnie uwagę, skupiając całą swą uwagę na tworach, które mu przedstawiałam. Musiałąm przyznać, że będzie z niego naprawdę dobry Uzdrowiciel, miałam tylko nadzieję, że nie umrze tak szybko, jak moja młoda córeczka, Lazurowa Lilia... Może była zbyt delikatna na ten okrutny świat?
Obserwowałam, jak samiec zbliża się do iluzurycznej smoczycy i przejmuje kontrolę, chcąc nieco jej pomóc. Smoczyca spojrzała na niego, nieco zdezorientowana, ale posłusznie robiła to, co samiec jej przykazał. W końcu, gdy zioła zaczęły działać, a jego łapa zetknęła się z jej ciałem, przesyłając tym samym ukojenie, westchnęła i zadrżała.
Uśmiechnęłam się, kiwnąwszy łbem.
Zaraz jednak smoczyca poczęła się przekształcać i przed Pustynnym Kolcem począł pojawiać się nowy zarys sylwetki. Raczej drobnej, gibkiej, przywodzącej na myśl zręczność, szybkość, a nie siłę. Sylwetka porośnięta była gładką, nieco trójkątną łuską, która szczelnie przylegała do jego ciała w pysznej barwie soczystego, nocnego granatu, gdzie nie gdzie naznaczonego drobniutkimi punkcikami srebra. Długie, rozłożyste błoniaste skrzydłą miał zwinięte po bokach. Uniósł długą, smukłą szyję, zwieńczoną jedynie dwoma, prostymi rogami i spojrzał na Kleryka głęboko srebrzystymi ślepiami przeciętymi czarną źrenicą. Zdawało się, że wszystko jest dobrze, ale gdyby Kleryk skupił się na pysku samca, dostrzegłby, że powieki jego pacjenta są obrzęknięte, oblepione żółtą, lepką ropną wydzieliną. Ledwo widoczne białko było zaczerwienione, a tęczówkę i źrenicę przesłaniała delikatna, mleczną błonka. Samiec marszczył pysk, jakby chcąc dostrzec to, co lub kogo ma przed sobą, a długi, gładki ogon uderzał nerwowo o ziemię.
– Zajmij się tym powietrznym – poleciłam cichym głosem, kiwając Pustynnemu lekko łbem.
Licznik słów: 258
Atuty:
– Ostry Węch – + 1 kość do testów na percepcję
– Chytry Przeciwnik – W czasie pojedynku/misji/raz na dwa tygodnie w polowaniu smok może utrudnić akcję swojego przeciwnika, który ma dodatkowe +1 do ST.
– Mistyk – Raz na walkę smok ma 1 dodatkowy sukces do ataku magicznego.
– Utalentowany
– Magiczny Śpiew – Jeśli smok zanuci podczas swojej akcji, jego przeciwnik gubi swoją turę (nie może obronić się przed atakiem nucącego lub nie przeprowadza swojego ataku). Do użycia raz na pojedynek/misję/polowanie.
Posiadane:
– pożywienie: 4/4
– kamienie: szmaragd, onyks, ametyst, opal
– inne: kolczyk z dwóch oczu Enta zawieszone na lewym uchu na srebrnym sznureczku z włosów Driad
Eliksiry:
Leczące: rany ciężkie, rany średnie
Usprawniające: zręczność, siłę
Ochronne: przed atakiem fizycznym
PH: 4
Żetony: 2x brązowy, złoty
Lumos
Atrybuty
S:1| W:1| Z:2| I:0| P:1| A:1
Umiejętności
A:1| O:1| Skr:2| Kż:2| Śl:2
Topaz