A: S: 5| W: 4| Z: 1| M: 3| P: 3| A: 1
U: B,L,Pł,W,MO,MA,MP,Kż,Skr,Prs: 1| O,Śl: 2| A: 3
Atuty: Ostry wzrok; Adrenalina; Czempion; Poświęcenie
Bnadycka obserwowała ruchy Obronnego. Patrzyła nie tyle co na jego łeb, co na ruchy łap i balans ciała. Wzrokiem, pyskiem można było zwodzić, ciało zawsze mówiło prawdę. Możesz patrzeć w bok czy do góry, ale twoje łapy zawsze powiedzą, w którą stronę się udadzą. Dostrzegła jego wyrzut głowy to jak opuścił ją, żeby ugryźć. Smoczyca nie wykonała przesadnie dużego ruchu: po prostu wykonała duży krok na prawo, schodząc mu z toru ataku. Miała dość długie łapy, więc i jej krok był długi, na tyle by nie mógł jej dosięgnąć nawet wyciągając szyję. Jego mentalna wiadomość niespecjalnie ją rozproszyła, bo była skupiona nie na swoich uczuciach, a na ruchu i balansie. Może gdyby Obronny był trochę większy i ze dwa razy starszy...
Uśmiechnęła się, mrużąc lekko żółte ślepia.
– Kochany, z robaczkiem to na ryby. – odpowiedziała słodko. Nie była zainteresowana, a i nagroda była mierna. Gdyby chciała mogłaby wyrwać mu łapę, a potem zatłuc nią na śmierć. – Nie rób dwóch rzeczy na raz, albo atakujesz albo bawisz się maddarą. – skomentowała. Nie była zła, ani nie rugała go, raczej chłodno stwierdzała fakty. – Rozpraszanie przeciwnika to dobry pomysł, ale jeśli tej walki chcesz uniknąć. Na smoki nie zadziała, ale drapieżnika na polowaniu może odstraszyć. Rozłóż skrzydła, ryknij i wyszczerz zęby, a przy odrobinie szczęścia przekonasz zagrożenie, żeby poszło sprawiać kłopoty komu innemu. – przekrzywiła głowę to w prawo, to w lewo. – Jako wojownik będziesz walczyć głównie ze smokami wyszkolonymi lub szkolącymi się w walce. Na nich to nie zadziała, uczą się jak obserwować ruchy i balans ciała, nie to co gada morda lub maddara przeciwnika. Więc albo cię zignorują albo nawet nie dadzą ci czasu na takie gierki. – smoczyca odeszła kawałek, najwyraźniej szykując się do kolejnej części treningu.
– Te miejsca znajdują się głębiej w ciele, dopóki nie walisz z pełną siłą, przeciwnik przeżyje. Tak samo jak będziesz celować w bok. tego zgięcia. Zamiast bić na przykład w pachwinę, możesz górną część uda, nieco nad kolanem. Natomiast jeśli chcesz kogoś zabić to najszybsza i najpewniejsza do tego droga. Gdy wybucha wojna między dwoma stadami, gdy jedno wchodzi na tereny drugiego, nie ma żadnych zasad. Jeśli twój przeciwnik pada z łap, dobijasz go najlepiej jak umiesz i dopiero wtedy ruszasz dalej. Nie zostawiaj za sobą żywych przeciwników. – dodała, obracając się do niego przodem. – Myślę, że rozumiesz tę część, pora przejść do kolejnej. Wiesz dlaczego nie lubię rozpoczynać walk pierwsza? Bo widzę co robi przeciwnik i mogę zareagować. Wiele smoków powie ci, że pierwszy ruch to najprostsza droga do zwycięstwa, a ja powiem ci że to nieprawda. Bo gdy atakujesz, większość smoków instynktownie się broni, ale niektóre przechodzą do kontrataku. To czarcio ryzykowna metoda, bo jeśli twój przeciwnik wie co robi, nie zadrga mu łapa, nie zawaha się nawet jeśli zranisz go w kontrataku. Gdy ty atakujesz, a twój przeciwnik zdecyduje się na kontratak, nie masz absolutnie żadnej szansy, żeby się wycofać. To twój przeciwnik dyktuje warunki. Tyle w teorii. – smoczyca przybrała ponownie pozę do walki. – Zaatakuję cię, a ty mnie skontruj. Tym razem markujemy ciosy, nie chcę żadnych ran. Złapię cię tam, gdzie będę chciała uderzyć, ty tak samo, jeśli będziesz chciał skontrować ugryzieniem, uderz mnie pyskiem. Żadnego ziania, do niego przejdziemy później. – opisała i umilkła.
Przeszła kilka kroków na lewo, a potem ugięła zadnie łapy i wybiła się z nich susem, zamykając odległość pomiędzy sobą, a Obronnym. Uniosła lewą łapę, biorąc nią zamach i widać było, że mierzy w lewą stronę klatki piersiowej adepta. W prawdziwej walce zapewne głęboko wbiłaby pazury i przeciągnęła do prawej tworząc kilka głębokich szram. A tak, w najgorszym wypadku, po prostu pacnie otwartą łapą po szyi, jakby siedział na niej paskudny komar.
Licznik słów: 615
❖ Ostry Wzrok: Wszystkie testy percepcji na polowaniu/wyprawie oparte na wzroku mają dodatkową kość.
❖ Adrenalina: Dodatkowa kość na akcje fizyczne (bieg, atak, obrona), w przypadku niepowodzenia – rana ciężka
❖ Czempion: raz na walkę +1 sukces do ataku fizycznego
❖ Poświęcenie: Poświęcenie: raz na atak +1 sukces kosztem jednej rany lekkiej
❖ Błysk Przyszłości: xx.xx
Batou – żywiołak ziemi
niedźwiadek
A: S:1 | W:1 | Z:1 | M:3 | P:2| A:1
U: B:1 | MA: 1 | MO: 1 | Skr: 1