A: S: 1| W: 2| Z: 3| M: 5| P: 3| A: 2
U: W,Pł,L,A,O,MP,MO,Prs,Kż: 1| B,Skr,MA: 2| Śl: 3
Atuty: Boski ulubieniec; Pamięć przodka; Bestiobójca; Gojenie ran; Strateg; Znawca terenów; Opiek
Wiedza przekazywana przez Mirri była dla Yeccaquiego bardzo cenna, choć w wielu miejscach łowca musiał dokładnie przeanalizować jej słowa. Z tego też powodu nawet jego niezmącony jakąkolwiek dekoncentracją umysł potrzebował chwili na przetworzenie informacji. W końcu jednak Świadomy Fakt zdołał pookładać sobie wszystko w całość, którą zamierzał zweryfikować.
– To wydaje się sprzeczne z moimi doświadczeniami. Nie spotkałem smoka, który by się obraził na mnie za powiedzenie żartu, chyba że mi tego nie powiedział. Skoro jednak mówisz, że to większość, a nie wszyscy, być może po prostu nie trafiłem na takiego smoka, mając szczęście. To wartościowa informacja: powinienem zapytać smoka, czy mogę z niego żartować, w ten sposób zwiększam szanse, że mnie nie znielubi. A bycie nielubianym wydaje się niewłaściwe – wywnioskował. – Podobnie powinienem postępować z dotykaniem – dodał, dostrzegając pewną analogię.
– Zaufanie jest dla mnie częściowo zrozumiałe, a częściowo nie. Nie rozumiem, co to jest za uczucie, aczkolwiek wydaje mi się, że na podstawie poprzednich zachowań smoka można ocenić prawdopodobieństwo, czy skłamie. Taka ocena wydaje się logiczna: jeżeli prawdopodobieństwo jest duże, informacje od takiego smoka powinienem traktować jak opinię, a nie jak fakt. Myślę, że powinienem to brać pod uwagę – przyjął lekcję, dodając kolejny aspekt do długiej listy tych, które analizował. – Zaufanie związane z dotykaniem wydaje się równie logiczne: istnieje prawdopodobieństwo, że inny smok spróbuje mnie zranić. Smok, który nie ufa nieznajomym, po prostu przyjmuje, że jest zbyt duże prawdopodobieństwo trafienia na smoka, który zrobi coś niewłaściwego. Czy dobrze rozumiem? – zapytał, aby upewnić się, czy dobrze ułożył wiedzę.
Była jeszcze jedna kwestia...
– Zdobycie zaufania, żeby skłamać, wydaje się w pewnym stopniu logiczną strategią, a w pewnym stopniu nie. Jeżeli inny smok nie ufa nieznajomym, a my chcemy go oszukać, trzeba najpierw zdobyć zaufanie. W tym kontekście strategia jest właściwa. Jeśli jednak ten smok powie innym smokom, że został w taki sposób oszukany, to inne smoki już nigdy nam nie zaufają i zawsze będą przyjmować, iż możemy jedynie zdobywać zaufanie w celu okłamania. Taka taktyka wydaje się więc odpowiednia u starych smoków, które niedługo umrą, więc nie potrzebują zaufania w przyszłości – wywnioskował. – Choć dostrzegam pewną komplikację: kiedy oszukany smok powie, że został oszukany, inni mogą mu nie uwierzyć, jeśli mu nie ufają. Kiedy dużo smoków w taki sposób nie ufa oszukanemu, możemy i tak znowu zdobyć zaufanie. To się wydaje skomplikowane. Zwłaszcza ze czasami może brakowac danych, aby właściwie ocenić prawdopodobieństwo oszustwa – stwierdził.
– Nielubienie takiego kłamcy, który zdobył zaufanie, wydaje się logiczne – dodał jeszcze. – Nie potrafię lubić ani ufać, a przynajmniej nie tak jak inni, ale gdybym oceniał prawdopodobieństwo kłamstwa na bardzo małe i został oszukany, od tego momentu oceniałbym to prawdopodobieństwo na bardzo duże. Zastanawiam się też, co może wpływać na takie prawdopodobieństwo. Wydaje mi się, że większa szansa na kłamstwo jest wtedy, kiedy smok może na nic coś zyskać – zauważył. – Czy smokom zdarza się oszukiwać inne smoki dlatego, że ich nie lubią? To wydaje się nie całkiem logiczne, bo jeśli smok wie, że go nie lubimy, to właściwie oceni prawdopodobieństwo kłamstwa. Jeżeli jednak oszukujemy przez zdobywanie zaufania, on może tego nie wiedzieć – odnotował. – Czy moje wnioski na temat oszukiwania właściwie oddają to, jak działa? – zapytał, aby zorientować się, czy choć częściowo zrozumiał nową wiedzę.
Licznik słów: 543
Boski ulubieniec (nast. użycie: 22.11): raz na polowanie/3 tyg. polowania łowcy/wyprawy uzdrowiciela smok spotyka duszka, który może mu dać równoważnik 2 kamieni
Pamięć przodka: -2 ST do walki z drapieżnikami
Bestiobójca: tabela ran woja/maga do walki z drapieżnikami
Strateg (nast. użycie: 01.11): raz na pojedynek/bitwe/misje/dwa tygodnie polowania +1 akcja podczas walki przeciwko co najmniej 3 przeciwnikom/polując na co najmniej 4 sztuki zwierzyny
Gojenie ran (nast. użycie: 8.05): raz na tydzień wyleczenie rany lekkiej lub zmniejszenie powagi jednej rany średniej/ciężkiej, nie można użyć w czasie walki
Znawca terenów (nast. użycie: 17.11): znalezienie dodatkowej zdobyczy dającej 4/4 pożywienia/kamienia szlachetnego/dużego zioła raz na trzy tygodnie w polowaniu
Opiekun: stałe -2 ST do wszystkich akcji kompanów
Kompan: Firrel (goblin) – karta kompana
S:1|W:1|Z:1|M:1|P:1|A:2
B,A,O,Skr:1