A: S: 3| W: 4| Z: 2| M: 5| P: 2| A: 1
U: B,L,W,O,MP,MA,Kż,Skr,Śl,Prs: 1| A,MO: 3
Atuty: Regeneracja, Wytrzymały, Szczęściarz, Twardy jak diament, Utalentowany, Przezorny
Kochany miś Szyderca? Czyżby poza specyficznością wyglądu i sposobu wysławiania się, Chochlik zamierzał zabłysnąć także swoim upodobaniem do sadyzmu? I cóż jeszcze? Może spał z Szydercą?
Ah...
Stało się to ewidentne dopiero po dłuższej chwili, jakby Strażnik usilnie starał się odepchnąć uciążliwą myśl, która mogłaby go zbulwersować i zakłócić ład dyskusji. Nabrał powietrza przez zęby, jak zwykle w takich sytuacjach, recytując w myśli gatunki drzew oraz hamując gruczoły kwasowe, które zaczynały pichcić wewnątrz skórzanych wól, cuchnącą zieloną zupę. Oczywiście nie zirytowałby się w podobnym stopniu, gdyby mógł rozładować napięcie mentalnym przypisaniem Chochlikowi jakichś wulgarnych epitetów, aczkolwiek wiedział że Sennah miałaby do nich dostęp no i naprawdę chciał nauczyć się przestać z nich korzystać.
To reakcja na nowe zjawiska. Nie nienawidzę go, toleruję. Jest takim smokiem jak inne. Dobrze? – myślał do samego siebie, ale też do boginki, żeby nie wyciągała z kontekstu nawet jego emocji. Cholera jasna. Jak można było... spać... z samcem...
– Huh. Erm...– odchrząknął. Ostatecznie mogło mu się jedynie wydawać prawda? Zapach i specyficzne określenia to przecież jeszcze nie ostateczne indykatory? – Bogowie to dziedzina, która nawet mimo swojej obszerności nie zwykła się przeplatać z moimi zainteresowaniami. W mojej poprzedniej kulturze bogów nie było zresztą w ogóle, toteż nie czułem, że jest mi to do czegokolwiek potrzebne– Nie chciał przyznawać, że celowo unikał świątyni czy kultopodobnych miejsc, ale za kłamaniem także nie przepadał, więc wybrał ścieżkę pomiędzy, co odrobinę go uspokoiło. Następnie przełknął nagotowany wcześniej kwas i jeszcze raz chrząknięciem przeczyścił gardło. Nie nadawało mu to niezdecydowanego charakteru, bo słowa formułował bardzo pewnie, choć definitywnie świadczyło o czymś
– Nie jestem pewien, która część tamtego zdarzenia jest dla ciebie druzgocąca, ale masz prawo do własnej opinii– Przyznał w końcu, że znał historię od Szydercy, ale żadne inne stado nie dołożyło się tedy do rozlewu krwi, więc o co mogło mu chodzić? O rozbiór?
– W każdym razie rzecz ma się tak jak ją przedstawiłeś, gdy mowa o moim podejściu do smoków. Tak samo jak zerwałem bardziej poufały kontakt z Ziemią, tak odciąłem się od niechęci którą mogłem przejawiać jako ich lider. Obecnie napędza mnie chęć dopilnowania aby przestrzegane były boskie prawa, a smoki na miarę możliwości utrzymywały z nimi pozytywną relację. A czy podoba mi się ta zmiana...?– zrobił krótką pauzę. Sennah wciąż siedziała mu w głowie, więc nie miał pewności jak zgłębić temat, żeby w żaden sposób jej nie zranić. Ofiarowała mu bardzo wiele, bo poczucie celu i spokój, którego nie był w stanie czuć od dziesiątek księżyców, lecz to nie oznaczało, że była w stanie wyplenić z jego myśli nowe problemy, powiązane z ciężarem proroctwa. Koniec końców było jednak lepiej, więc przyznanie tego także nie byłoby nieprawdą. No i był młodszy, a o to chyba żaden smok nie powinien się obrazić. Chyba, że odczuwał z tego powodu wyrzuty sumienia, ale to inna sprawa
– W żadnym razie nie zostałem do tej funkcji przymuszony. Zasugerowałem swoją kandydaturę ponieważ pragnąłem być przydatny, bogowie zaś rozstrzygnęli to na moją korzyść– Kuszenie była obecna przy jego rozmowie z Kaltarelem, dlatego ukrywanie że to on wyszedł z inicjatywą na nic by się nie zdało – W każdym razie wychowano mnie na smoka, który przestrzega prawa i takie jest jego przeznaczenie. Chowanie urazy do Plagi jedynie utrudniłoby mi pracę, a że bogowie wiedzą wszystko, ostrożność którą musiałem wykazać się jako przywódca Ziemi, nie jest mi już potrzebna. Sam więc widzisz, wroga postawa nie dość, że niepraktyczna, to i narażałaby mnie na krytykę istot które mam reprezentować, bowiem oni traktują was równo
Licznik słów: 580
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
♣ szczęściarz ♣
odwrócenie porażki akcji na 1 sukces
raz na walkę/polowanie/raz na 2 tygodnie w misji
♣ twardy jak diament ♣
stałe -1 ST do testów na Wytrzymałość
♣ przezorny ♣
+2ST do kontrataków przeciwników
[color=#585858] ♦ [color=#755252] ♦ [color=#B69278] ♦ [color=#C63C3C] ♦ [color=#B88576]