A: S: 2| W: 3| Z: 5| M: 1| P: 3| A: 2
U: B,L,W,Pł,M,A,O,Kż,MP,MA,MO: 1 | Śl,Skr: 2
Atuty: Zwinny, Chytry Przeciwnik, Poszukiwacz, Wybraniec bogów
Powaga Wyzwolonego szybko przemieniła się ponownie w radość, gdy tylko ujrzał uśmiech na pysku swojego ucznia. Czyli to jednak tylko nieśmiałość, to dobrze. Wysłuchał Kwiecistego i zaśmiał się pod koniec, z tego mruknięcia. Adept udowodnił właśnie, że nie jest sztywniakiem, tylko tyle trzeba Żwawemu by się z kimś zaprzyjaźnić.
-Tego kwiecistego chciałem zobaczyć, prawdziwa dusza towarzystwa. Skoro na pewno wszystko jest ok, to przechodzimy dalej. Ale tak na przyszłość, pamiętaj, że możesz do mnie zawsze walić jak z mostu. Stado jest po to by sobie pomagać.– Puścił mu oczko i odchrząknął. Dobra, pora znowu przejść w tryb nauczania.
-Skradanie się jest chyba ważniejsze niż samo śledzenie. Nic ci nie da znaleziona zwierzyna, jeżeli ucieknie od ciebie w pierwszym momencie, gdy tylko podjedziesz bliżej. Dlatego musisz się ruszać tak, by moment, w którym cię zobaczą, był ich ostatnim. Szczerze to nie jestem pewny jak polują czarodzieje, ale na pewno też musicie się zbliżyć do celu, by go zaatakować. Więc, jak to zrobić? Łapy ugięte, brzuch nisko ziemi, łeb na poziomie tułowia, ogon uniesiony ale nie za wysoko, skrzydła przywarte, ale luźno.– Pokazywał po kolei wszystkie kroki, samemu stając w pozycji do skradania.
-Wdychasz nosem i wydychasz ustami, spokojnie, nie powinieneś się śpieszyć. Skradanie to nie wyścig, tylko sztuka, a sztuka wymaga czasu. Ruszając się do przodu, stawiaj łapy najpierw pazurami a potem resztą łapy, minimalizujesz w ten sposób dźwięk podczas chodzenia. Patrz się przed siebie, ale uważaj gdzie stajesz. Staraj się kroczyć po twardym terenie: korzenie, kamienie, przewrócone drzewa. Nim twardsze podłoże, tym mniej hałasu podczas chodzenia. Coś z wibracjami, nie wiem dokładnie jak to działa, ale wiem, że działa. Staraj się unikać kontaktu wzrokowego, zwierzęta to wyczuwają. No i oczywiście nie daj się zobaczyć, ale to chyba jasne. Drzewa, krzaki, kamienie, nawet woda jak się uprzesz, może być twoją kryjówką. Tu nie da się za bardzo zrobić potencjalnej sytuacji, gdyż podejście różni się od okoliczności, więc przejdźmy od razu do praktyki. Stań w postawie, którą pokazałem.– Powiedział a następnie poczekał, aż adept wykona polecenie. Obszedł smoka dokoła i poprawił jego postawę, gdyby wykonał ją nieprawidłowo. Podniósłby trochę bardziej jego ogon, gdyby był za nisko, albo skierował pysk do przodu, gdyby uczeń podążał wzrokiem za nauczycielem.
– Dobra, to teraz wejdź w las i spróbuj mnie okrążyć, tak abym cię nie usłyszał. Będę miał zamknięte ślepia, więc masz fory. Jeszcze jedna ważna informacja, jak chcesz poruszać się cicho po śniegu, to wbij pazury pod śnieg, a potem wciśnij tam całą łapę. Wypchniesz w tedy śnieg na zewnątrz, bez skrzypienia. W porządku, ruszaj, będę tutaj czekał. Tylko mnie nie atakuj, wiem, że to kuszące.
Licznik słów: 432
"Sometimes it's best to stop and appreciate the little things."~James "Smoke" Porter»Chytry Przeciwnik W czasie pojedynku//raz na dwa tygodnie w polowaniu/wyprawie/misji
smok może utrudnić akcję swojego przeciwnika, który ma dodatkowe +2 do ST Następne użycie (20.05)»Poszukiwacz Raz na tydzień w polowaniu/misji smok ma 1 dodatkowy sukces do testów na Percepcję (niepołączonych z żadną umiejętnością). Następne użycie (21.10)
Dodatkowo raz na miesiąc podczas modlitwy w świątyni otrzymuje dar od swojego patrona. »Wybraniec bogów Smok ma dodatkowy 1 sukces przy rzutach na dowolnie wybraną przez siebie akcję raz na pojedynek/dwa tygodnie polowania/misji/bitwy/dla uzdrowicieli raz na tydzień w dowolnie wybranym miejscu. Następne użycie (19.05)
Narracja #7a4c25 • Dialogi #609170 • Mentalna #ab2c44