A: S: 1| W: 1| Z: 2| M: 1| P: 5| A: 2
U: W,B,Pł,M,L,Skr,A,O,MP,MA,MO,Kż,Śl: 1
Atuty: Ostry wzrok; Empatia; Przybrany rodzic;
Spotkanie nad wodospadem. Nad małym wodospadem. Na pewno miały się spotkać nad małym? Po zastanowieniu nie była pewna czy to nawet miał być wodospad. Może strumyk? Albo jezioro? Oby się jednak nie pomyliła. Nie chciała, żeby Mżawka uznała, że ją wystawiła. Szybko wbiegła na umówione miejsce spotkania, gdzie jak się okazało, samica już czekała. Zachmurzona odetchnęła z ulgą i zaraz zaśmiała się radośnie. Udało się. Tym razem się nie myliła.
–Cześć! Długo czekasz? Kompletnie zapomniałam, gdzie miałyśmy się spotkać! Następnym razem sobie zapiszę na kamieniu.
Odparła ze śmiechem. Tak, może to faktycznie będzie dobry pomysł. Usiadła obok Mżystej i sama skupiła wzrok na zbiorniku.
–Brrr no to czas się trochę zmoczyć! Chodź kochaniutka, jeszcze zobaczysz, będziesz śmigać w wodzie. Jak się tak nad tym zastanowić to nie jest wcale taka zła, znaczy no, jest mokra i nieprzyjemna, ale ma też swoje plusy. A pod moim oczkiem jesteś bezpieczna.
Mrugnęła do niej, cały czas uśmiechając się. Sama miała opory przed pływaniem, więc chciała dodać otuchy koleżance. Inne smoki w wieku północnej, naukę pływania miały dawno za sobą, a piastun to już w szczególności powinien pływać. Nawet jeśli nie lubi. Bo co jeśli jakieś pisklę zacznie się topić? No przecież trzeba je wyciągnąć. Dla zwykłej zabawy z maluchami też mogłaby się zmoczyć. Nie myśląc wiele, wskoczyła do wody. A co! Niech pierzasta bierze przykład.
–No i jako dorośli, czasami musimy robić rzeczy, na które nie mamy ochoty. Prawda? Jeśli ma to wywołać u kogoś uśmiech, to warto się poświęcić. Dobrze, jak tylko będziesz gotowa, wejdź powoli do wody, mniej więcej tak, żeby sięgała ci do nasady skrzydeł. Skrzydła powinnaś trzymać złożone, przy ciele, ogrzeją cię, ale pamiętaj, żeby nie dociskać ich za mocno. Nie chcemy, żeby krępowały ci ruchy, prawda? Jak zaczniemy się ruszać, to też się rozgrzejemy! Ogon powinien być wyprostowany, jest bardzo pomocny przy skrętach, ale to wyjaśnię później. Najpierw dam ci czas na oswojenie się z wodą. Jeśli kiedyś zdarzy się tak, że pójdziesz pod wodę, możesz się wystraszyć, ale ważne, żebyś nie dała się strachowi. Musisz mu pokazać kto tu rządzi! Sama poszłam pod wodę jako pisklak, zupełnie jak kamień!
Zaśmiała się, wpatrując się w uczennicę. Jej myśli na chwilę zajął pewien puchaty samiec. Była ciekawa co u niego, czy wszystko z nim dobrze, czy ma kogoś… Wspomnienie jego ciepłego pyska ogrzewało czarnołuską w zimową porę, miała ochotę wtulić pysk w jego futro i zostać tak na zawsze. Szybko pokręciła głową, odganiając rozmarzenie. Musi się skupić. Przecież prowadzi lekcję.
–Ekhm, tak, przepraszam, co ja mówiłam? A, tak, już wiem, no! Że nie ma się czego bać, a już szczególnie jak jesteś ze mną! Jak przyzwyczaisz się do tego, że woda cię otacza, możesz zacząć poruszać łapami. Powoli, najpierw jedną, później drugą, poczuj jak zgarniasz wodę. Palce powinny być złączone, bo nie mamy błony w przeciwieństwie do morskich smoków. I jak je złączysz to przednimi łapami zataczasz kooooła, wiesz, tak żeby wypychać wodę za siebie. Nogi za to robią ruch jak kopanie. I wiesz co? Wcale nie musisz machać szybko łapami, można to robić spokojnie. Musisz znaleźć swój rytm. Więc, jak już będziesz gotowa, to odepchnij się łapami i zacznij nimi poruszać. Śmiało Mżawko! Ja w ciebie wierzę!
Czy na pewno wszystko jej wyjaśniła? Nie zapomniała o niczym ważnym? Przecież chciała ją nauczyć, a nie utopić. Teraz zostało tylko poczekać, aż nakrapiana zdecyduje się wejść.
Licznik słów: 556
I. Ostry Wzrok – dodatkowa kość do testu Percepcji opartego na wzroku
II. Empatia – -2 ST do mediacji, -2 ST do nakładania więzi.
Inne:
»Czapeczka firmy "Chochlik Miłości" (Jednorazowo; Chroni łeb przed smoczym oddechem)
»Skarpetki na wszystkie cztery łapy firmy Chochlik Miłości (Jednorazowo chronią kończyne przed lodowym oddechem)
KK: Dzióbek
S: 1 | W: 1 | Z: 1 | M: 1 | P: 2 | A: 1
L, A, O, Skr: 1