OSTATNI POST Z POPRZEDNIEJ STRONY:
-A więc, słyszałam że stwórcą smoków, tutejszych smoków jest Immanor, najwyższy z bogów, jest patronem naszego stada. Dalej jest Kamanor, pełny szacunku do hierarchii.Jest i Nanya, jest patronką zręczności, no i smoków tą zręcznością obdarzonych, ponoc jest zabawna i radosna. Jej partnerem jest Valanyan. Patronem zwierzyny łownej jest Thahar, to też patron łowców. Niegdyś istniał jeszcze Tarram, bóg śmierci, teraz nazwany Upadłym i uwięziony w ciele Erycala, boga uzdrowicieli i uzdrowień.Naranlea jest patronką magii, to dzięki niej mamy ochronną barierę przez co nie musimy obawiać się Równinnych, ona nauczyła nas jak używać magii czyli maddary.
Nytba, próżna, kochająca siebie, piękna, osobiście ją uwielbiam za jej próżność, jest jak ja. Jest patronką aparycji. Uessas to jej brat, patronuje miłości. Podobno pomaga smoczycom znosić jaja kiedy nie potrafią tego zrobić, ale ile w tym prawdy tego nie wiem.
Potomstwo Naranlei i tym samym wnuki Immanora to Lahae patronka percepcji. No i jest jeszcze drugi wnuk czyli Erycal ale o nim już mówiłam.
Po upadku Tarrama zabrakło boga śmierci, bogowie zaczęli podobno płakac a z ich łez powstało jezioro, kiedy natomiast smoki ze stad dodały swoje łzy do boskich, powstała nowa istota nazwana Ateralem, który patronuje śmierci i sprawiedliwości. No i to chyba tyle jeśli chodzi o naszą wiarę.