A: S: 2| W: 2| Z: 2| I: 1| P: 3| A: 1
U: A,O,MP,Śl,W,L,Pł,B,Kż,M,MA,MO:1| Skr:2
Atuty: Spostrzegawczy; Pamięć przodka; Tropiciel; Znawca terenów; Wybraniec bogów
– Bażant jest ptakiem łownym. Dla nas jest to pyszne mięso, ale trudno się go łapie, a jedzenia z tego jest nie wiele. Nocą, gdy wypatrzysz bażanta, upolujesz go bez wysiłku. Nocują na drzewach, gdzie nawet nam czasem, trudno jest doskoczyć. Ale też mamy skrzydła. One zaś, o ciemku bardzo słabo widzą. Dlatego polowanie na nie nocą jest łatwe.
-Tropienie śladów, to początek polowania. Najpierw musisz wypatrzyć ślad, zidentyfikować go, to znaczy, rozpoznać do kogo należy, ocenić świeżość śladu, a potem pójść za nim.
Piórkowy Kolec wstał i poszukał jakiegoś śladu. Było ich tutaj pełno. Choćby te które sami zostawili.
-Zobacz, tutaj widać odciski łap. Akurat są to nasze ślady. Gdy się im przyjrzysz, możesz zauważyć różne ślady. Przednie i tylne łapy zostawiają odrobinę inny ślad. Ale powtarzają się tylko dwa wyodrębnione ślady, przednie i tylne moje i twoje. Nie ma innych. A dlaczego, skoro smoki często tu przylatują i też zostawiły ślady? Ponieważ trawa, w której się odcisnęły, sama potrafi się naprawiać. Ślad taki jest mało trwały, ale dzięki temu wiesz że świeży. Trwalszy ślad zostanie na miękkiej ziemi, piasku, a najtrwalszy na śniegu.
– Gdy widzisz wiele, niemal identycznych śladów, musisz je obwąchać. Każda istota zostawia swój indywidualny zapach. Smoki mają bardzo dobry węch. Potrafią więc odróżnić a nawet zapamiętać indywidualne różnice zapachowe. Tak zwane markery.
– Posługiwanie się powonieniem, to nie tylko obwąchiwanie śladów, choć ich jest wiele więcej, niż ci teraz powiedziałem. Ale co zrobić gdy nie ma nigdzie żadnych śladów? Otóż, tutaj również posłużymy się zmysłem powonienia. Podnosisz głowę wysoko i ustawiasz się pod wiatr. Tak zwanym, górnym wiatrem możesz wyczuć zapachy naniesione z prądem powietrza.–
Piórkowy Kolec uniósł głowę i ustawiając się pod wiatr zaczął węszyć.
– Spróbuj ty i opisz mi co czujesz. Wiem że poznałaś dopiero zapach bażanta, ale może jeszcze coś wyczujesz. Opisz mi wszystkie zapachy jakie wywęszysz, a jakie zdołasz zidentyfikować.
Licznik słów: 311
Przedmioty Posiadane:
P: 31/4 mięsa, 2/4 owoców
K: 1x opal, 1x ametyst, 3 x diament, 2 x topaz, 2 x szmaragd, 1x szafir, 1x perła, 4x nefryt 1x turkus
Inne: 5x babka lancetowata
Atuty:
Pamięć przodka (-1 do ST do Ataków/Obrony podczas walki z drapieżnikami)
Tropiciel (Raz na dwa tygodnie smok znajduje na polowaniu zwierzę dające 4/4 mięsa, niezależnie od tego czy go szuka. Dodatkowo raz na miesiąc podczas modlitwy w świątyni otrzymuje dar od swojego patrona).
Znawca terenów (Raz na dwa tygodnie smok napotyka na polowaniu/wyprawie dodatkową zdobycz (dającą 4/4 mięsa), kamień czy dorodne zioło (w zależności od tego czego akurat szukał).
Wybraniec bogów:
Smok ma dodatkowy 1 sukces przy rzutach na dowolnie wybraną przez siebie akcję raz na pojedynek, misję czy polowanie, w polowaniu łowcy raz na dwa tygodnie.
——————————————
Piórko Nadziei w życiu poza światem ma bardzo mało czasu, bo jest robolącym całymi dniami robolem, ale odpisuje codziennie i nie waha się uczestniczyć w dowolnej fabule. Natomiast w smoczym życiu jest miły i usłużny i bardzo chętnie uczy inne młode smoki. Jest łowcą aktywnym i zawsze u niego znajdziesz mięsko.