A: S: 5| W: 3| Z: 2| M: 2| P: 3| A: 5
U: W,B,Pł,MP,MA,MO,Skr,Śl,Kż: 1 |L,Prs,O: 2 |A: 3
Atuty: Wiecznie młody, Boski ulubieniec, Oddech Wiary, Nieugięty, Magiczny śpiew, Uzdolniony
Chciał wspomnieć, że martwi nie mają głosu, lecz ileż to razy słyszał o duchach zmarłych smoków nawiedzających świat żywych? Mógł zaprzeczyć, że przecież martwy smok nie ma już fizycznego wpływu na świat, ale przecież latawce istniały, podobnie jak inne, nie do końca umarłe stworzenia.
– Któż wie, może i jestem martwy na swój sposób. Na pewno się takim nie czuję. – Uśmiechnął się pobłażliwie. – Poza tym to, że nie muszę jeść, nie znaczy, że tego nie robię. Potrawom mojej żony wręcz nie da się oprzeć, ha ha!
Och! I cóż on usłyszał? Syn Sięgającego do Nieba i Ołtarzu Wyniesionych? Iście przywódcza para.
– Znam twoją mamę. Jest potężną czarodziejką. Walczyliśmy nawet ze sobą już dwa razy o tytuł Czempiona Viliara. Co prawda, w obu starciach przegrała, ale hej, do trzech razy sztuka.
Mruknął do siebie w zamyśleniu, próbując sobie przypomnieć, czy kiedykolwiek spotkał Sięgającego od Nieba. Niestety, nie wiedział o nim zbyt wiele.
– Taty nie znam – dodał po krótkiej chwili. – Wiem tylko, że był kiedyś przywódcą Stada Mgieł, o ile się nie mylę.
Nawet rangi nie był szczególnie pewien. Nie pamiętał, czy widział go kiedykolwiek na polach pojedynkowych, choć nawet to nie wykluczyłoby całkowicie bycia piastunem, łowcą, czy nawet uzdrowicielem.
– Piastun natomiast jest prawdziwą podporą stada – wspomniał, wracając do wyboru rangi. – Pomagają w niemal każdym aspekcie życia. Świetny wybór dający wiele możliwości. Ja najbardziej lubię Szranki Nenyi, które piastuni czasem organizują, choć bardzo rzadko. Chętnie mógłbym ci w przyszłości pomóc z organizacją takiego wydarzenia.
Verso
Licznik słów: 252
> wygląd < > theme <
Boski Ulubieniec: darmowe błogosławieństwo na zwiad
Oddech Wiary: dodatkowa kość do biegu, ataku i obrony; w przypadku niepowodzenia – rana ciężka. Negatywny efekt nie uruchamia się podczas obrony Wolnych Stad ani w sytuacji zagrożenia życia proroków
– w walce o czempionat Viliara atut działa jak zwykła Adrenalina;
– smok może poprosić o wyłączenie atutu w dowolnej sytuacji;
– za obronę Wolnych Stad uznaje się też walki na misjach zwiadowczych (np. ratunkowych);
– za zagrożenie życia uznaje się walki bez ograniczeń gdzie przeciwnik ma kości na zadanie rany śmiertelnej oraz wszystkie sytuacje, gdzie ktoś atakuje proroków bez ich zgody, niezależnie od posiadanych kości.
Nieugięty: mdlejąc, smok może wykonać ostatnią akcję, a przeciwnik ma do swojej +4 ST
Magiczny Śpiew: raz na pojedynek/polowanie i wyprawę/2 razy na polowanie łowcy, odejmuje 3 sukcesy przeciwnika
Boreas (kobold T2)
A: S: 1| W: 1| Z: 1| M: 1| P: 1| A: 2
U: B,A,O,Skr,Śl: 1
Euros (kobold T2)
A: S: 1| W: 1| Z: 1| M: 1| P: 1| A: 2
U: B,A,O,Skr,Śl: 1
Notus (kobold)
Zefir (kobold)