A: S: 1| W: 2| Z: 1| M: 3| P: 1| A: 1
U: W,B,Pł,Prs,Śl,Skr,A,O: 1| L,MP,MO: 2| MA: 3
Atuty: Wierny druh; Niestabilny; Mistyk; Magiczny śpiew; Furia Niebios
Zimna zdecydowanie była porą wzmożonej aktywności Neiry. Aczkolwiek kiedyś pewnie określiłaby to zwyczajną aktywnością... W tych stronach jednak musiała czekać na to przebudzenie. Obecnie objawiało się to na przykład częstszymi wizytami... wszędzie gdzie mogła. Teraz na ten przykład latała sobie nad Wspólnymi, czyniąc w powietrzu różne fikuśne i zmyślne akrobacje, niedostępne dla śmiertelników bez jej treningu. Beczki, piruety, szybowania, ostre skręty przeplatały się w zawrotnym tempie, tworząc niezwykłe pokazy powietrzne. Do czasu.
Wtem, zauważyła w dole jakiś kształt... smoczy kształt. Chętnie się dowie któż to wyszedł na spacer! Zbliżając się... poczuła wibracje maddary! Ooooo, a więc czaruje?! I to przy wodzie?! Ale... czemu? Przecież ma łuski, nic się nie zmoczy! Wylądowała nieopodal, podglądając smoka, aby zobaczyć co zrobi.
I zrobił... rybkę? Hm. Nawet dość zwyczajnie pływała... Ale ona może zrobić lepszą! Nagle z wody wyskoczyła cała szara, dość spora rybka, przelatując zaraz obok pyska samca, wpadając do wody z wielkim pluskiem. Mógł w powietrzu zobaczyć mnogość szczegółów: łuski, wargi, nawet śliskie łuski, błysk życia w oku. Pływała przy powierzchni, zaczepiając co i rusz twór drugiego smoka, jeśli rzecz jasna zadbał o strukturę lub dalej był skupiony na jej tworzeniu.
– Dobrze Ci idzie, ale musisz zadbać również o szczegóły, jeśli chcesz aby twór wyglądał wiarygodnie! – wyjaśniła, podchodząc do smoka dziarskim krokiem.
Skorzystała z wiedzy, którą przekazał jej Arien będący przy obcym smoku. Wszystko było białe, samiec skupiał się na swoim tworze, a do tego lisek nie był dosyć spory. Innymi słowy – miał okazję i predyspozycje do bezszelestnego podejścia. Prędko przyjrzał się rybie, wysyłając Neirze informacje o tworze, jakie chciała. Rzecz jasna jeśli tylko smok spojrzałby się w jego stronę, to czym prędzej by uciekł. No dobra, teraz też się zaczął oddalać, ale wiadomo, że wtedy biegłby szybciej.
– Łuski, wnętrzności i wszystko inne musi się znajdować w tworze, jeśli ma odpowiednio imitować rzeczywistość! – odparła, unosząc swoją rybę i... rozbierając ją na części! Wszystko się od siebie oddzieliło na konkretne warstwy – łuski, mięso, narządy i reszta. Część była pusta, a część... jakoś niepasująca. – Nie wiem czy moja ryba jest wierna tej prawdziwej, nigdy jakoś szczególnie się tym nie interesowałam, ale jak nie wiedziałam gdzie co ma, to wsadzałam podobne narządy, które znałam i pasowały tam z wyglądu! Zwierzęta u mnie były rzadkością, więc zawsze chętnie zaglądałam co tam mają, wiedząc że później nie będzie okazji! A ryby poznałam dzięki Arienowi. Łapał je, to i sprawdzałam! – powiedziała tak o, dzieląc się faktem, który właściwie rzadko kiedy był potrzebny lub użyteczny. Co prawda do czarów mógł się nadawać, ale jak już robiła zwierzęta, to z lodu...
Licznik słów: 431
"Tak wiele do zdobycia świat daje dziś
Tak mało potrzebujesz, żeby co dzień cieszyć się nim"
Nic więcej, Kwiat Jabłoni
Wierny Druh
Neira oswoiła przed dotarciem do Wolnych Stad kompana, Lisa Polarnego
Kompan na start
Niestabilna
Neira ma niezwykle silną, ale ciężką do kontrolowania maddarę
Dodatkowa kość do MP, MA i MO, w przypadku niepowodzenia – rana ciężka
Mistyk
Neira potrafi raz na jakiś czas dodać więcej maddary czarowi, wręcz go wzmocnić lub ulepszyć
Raz na walkę +1 sukces do ataku magicznego
Magiczny Śpiew
Smoczyca ma niezwykle piękny głos, którym zamierza popisywać się w walkach
Zanucenie pieśni podczas walki odejmuje jeden sukces przeciwnikowi, do użycia raz na walkę
Furia Niebios
Neira czasami odwołuje się do potęgi bogów, licząc że jej ulubiona Bogini wspomoże ją w walce
Raz na walkę + rana lekka dla przeciwnika

Arien – samiec lisa polarnego
A: S: 1| W: 1| Z: 2| M: 1| P: 1| A: 1
U: B,A,O,Skr: 1
Monochromatyzm: +2 ST do szukania kamieni
Av by Echo-Torvi/Mollin/Wronka/Delavir (wersja chibi również)|Design by Chromcia|Pełen wygląd Neiry