A: S: 5| W: 4| Z: 1| M: 1| P: 3| A: 1
U: B,L,Pł,W,MO,MA,MP,Kż,Skr,Śl,M: 1| O,A: 2
Atuty: Ostry wzrok; Chytry przeciwnik; Czempion
No tak. Mogłem się domyślić, że Shadows weźmie moją propozycję na serio. Tyle, że mój niewyspany umysł trawił jeszcze zbyt wolno, by wpaść na to przed wypowiedzeniem tamtych słów. No ale, nie zamierzałem narzekać. Gdy ziemny zaczął swoją opowieść obróciłem pysk tak, by patrzeć na niego jednym całkowicie czarnym ślepiem i wsłuchałem się w jego słowa. Opowiedziana przez niego historia faktycznie nie należała do najszczęśliwszych. Zdecydowanie nie brzmiała też na bajkę, ale o tym wolałem nie wspominać. Zamiast tego skupiłem się na zadanych pytaniach i próbowałem zmusić mój mózg do myślenia.
– Myślę... że ten smok po prostu nie miał szczęścia. Niektórzy dorośli nie potrafią pokochać nie swoich pisklaków tylko dlatego, że nie krąży w nich ich krew. Myślą, że z takiego brzdąca wyrośnie żądna krwi bestia, bo posiadają w sobie geny jakichś nieznanych smoków. Ale inni sądzą inaczej. Wiedzą, że charakter da się ukształtować przez wychowanie i dlatego dają znalezionemu pisklęciu tak wiele szczęścia, co i własnym pociechom. Jednak ten smoczek... niestety napotykał na swojej drodze ten pierwszy typ dorosłych. Przez to nie wiedział, co to znaczy kochać, a patrząc na pisklęta, którym rodzice dawali ciepło, tylko pogłębiał w sobie rosnące uczucie pustki. Jednak to on przetrwał, a nie odszedł z tego świata jak większość zbyt słabych smoczych dzieci. Przetrwał i dojrzał. Sam uczestniczył w kształtowaniu przyszłości własnego stada. I mógł pójść dwiema ścieżkami. Tą którą podsuwała mu przeszłość, ścieżkę nienawiści i braku akceptacji lub tę przepełnioną wybaczeniem i własnym pojmowaniem miłości. I na szczęście wybrał tę drugą, która może i była bardziej wyboista, ale obfitująca w pyszne owoce rosnące na krzaczkach, które sam zasadzał. Znalazł partnerkę, dorobił się piskląt... Doświadczył tego, co znaczy być kochanym. I co najważniejsze przekazał tę miłość dalej. Okazał ją swoim pisklakom, które nigdy się nie dowiedzą, co to znaczy brak akceptacji ze strony rodzica. Dał im najlepszy prezent na który mógł się zdobyć rodzic, a którego niestety sam nie otrzymał od swoich opiekunek. I wiesz co? To najlepszy dowód na to, że mimo trudnych przeżyć wciąż można być dobrym. I to oczywiste, że smok może kochać, pomimo tego, że sam nie był w dzieciństwie kochany! Bo jako dobry rodzic chciał dać swoim pisklętom, to czego sam nie posiadał, by im było lepiej niż jemu. To... chyba naturalny odruch. Przynajmniej w moim mniemaniu. A co do tej pustki... to... hm... może niech się skupi na swojej rodzinie i nie rozpamiętuje przeszłości? Niech cieszy się tym, że teraz jest w pełni akceptowany i kochany, nie przez jednego smoka, a całą masę – powiedziałem, mając nadzieję, że nie palnąłem żadnego głupstwa, bo Shadows wyglądał jakby opowiedzenie tej historii kosztowało go sporo energii. Czyżby osobiście znał tego smoka, o którego życiu mi opowiedział?
– A i... może lepiej nie opowiadaj tej bajki pisklakom. One są zbyt małe by ją pojąć i zdecydowanie bardziej wolą opowiastki o magicznie wygranych pojedynkach, czy gadających zwierzętach – dodałem jeszcze po chwili dla rozluźnienia atmosfery.
Licznik słów: 483
Atuty:
* Ostry Wzrok – Wszystkie testy percepcji na polowaniu oparte na danym zmyśle mają dodatkową kość
* Chytry Przeciwnik – W czasie pojedynku//raz na dwa tygodnie w polowaniu/wyprawie/misji smok może utrudnić akcję swojego przeciwnika, który ma dodatkowe +2 do ST.
* Czempion – +1 sukces do ataku fizycznego raz na walkę.
Klucha
S: 1| W: 1| Z: 1| I: 1| P: 1| A: 1
B,A,O,Skr,Śl,MP: 1|MA,MO: 2