A: S: 1| W: 1| Z: 3| M: 3| P: 3| A: 3
U: B,L,PŁ,A,O,W,MO,MA,MP,Kż,Skr,Śl,Prs: 1
Atuty: Stalowy Żołądek; Boski Ulubieniec; Szczęściarz; Znawca Roślin; Znawca Terenów
Kalectwa: Karłowatość II stopnia: +2 ST do S
- – Aaaa, to problemu brak! Mówię Ci, Szanowna Ptaszyno, brak. B-r-a-k. Pójdziemy do Lasu Samnaru, tam mieszkam, może i jeszcze dalej, a tam znajdziemy Ci ptaka, ooo, jakże pięknego-kolorowego-różnorodnego-śpiewającego, tak-tak! Dokładnie w ten sposób ja sam zdobędę sobie kompana, co mi towarzyszyć-pomagać będzie i w ogóle... ten, umilać czas mi będzie, o i jak miło, tak-tak, mi będzie z kompanem, ooo – rozmarzył się, sięgając do innej torby z jeleniej skóry. Oglądał wizję, którą podesłała mu nieznajoma, i ogon mu zakręcił zawijas na piasku. Po chwili z szelestem szamotania się, wyciągnął papieros i jął, łapą zbywczo sygnalizując jakieś niechęci: – be-eeeh, no niby mogę, tak-tak, spróbować.
Za róg wcisnął papieros, swój własny dokończył jednym, głębokim wdechem jak na iluzji... i zakasłał doniośle, zginając szyję wpół. Spróbował raz jeszcze: wyszedł tylko skrzek. I pisk, i męczarnia okropna, ale za cholerę nie przypominało to sroki. Bardziej kota, który utknął gdzieś i woła o pomoc.
Machnął na to łapą, kręcąc pesząco łbem:
– No-no, mówiłem, że ma Pani talent, ano? W dźwięki i naśladowanie, różne mankamenty takie owe, och, nigdy mi to nie wychodziło i teraz też nie wychodzi, tak-tak, ale cóż, mówi się trudno, leci się dalej, wiadomo, nie-e? Ale niech mnie Pani źle nie zrozumie, oj, obraziłbym się srogo gdyby mnie Pani źle zrozumiała, tak-tak, bo ja ptaki bardzo lubię, kocham całym sercem swym smoczym małym, ale na zady niebieskie nie umiem, och, jak ja nie umiem ich naśladować! Sokoły za to, och, moje ulubione, ale no, tak-tak, zapali Pani ze mną?
I wyciągnął właśnie tego papierosa, którego utknął za rogiem.
━━━━━━━━━━
:: Promienna Łuska
Licznik słów: 264
⸙ BOSKI ULUBIENIEC ⸙
smok raz na miesiąc kalendarzowy otrzymuje darmowe błogosławieństwo na misję zwiadowczą dla siebie i swoich zwierzęcych kompanów; raz na polowanie może wywołać losowe zdarzenie niespodziewane
. . .
⸙ SZCZĘŚCIARZ ⸙
1 sukces zamiast niepowodzenia raz na 2 tygodnie
. . .
⸙ ZNAWCA ROŚLIN ⸙
możliwość szukania wybranych ziół na polowaniu, +1 do zbiorów ziół i pokarmów roślinnych.
. . .
⸙ ZNAWCA TERENÓW ⸙
znalezienie 4/4 pożywienia / kamienia / 10 sztuk zioła dwa razy na polowanie; zawsze znajduje minimum 2 osobniki w stadzie małej zwierzyny.
━━━━━━━━━━
mowa: #59801d || maddara: #d130ae